Собственикът на „Артекс“ кум на Лозан Панов и съпругата му (Документи)

Две години по-рано съпругата на Панов купува луксозен апартамент от "Артекс" на смешни цени

0
682
Брачното свидетелство на семейство Панови и кумовете Мирянови.

Пламен Мирянов кумувал на брака на шефа на ВКС с Елисавета Ганева на 14 февруари 2015 година

Шефът на строителната фирма „Артекс“, която според разследване на „Свободна Европа“ е продавала апартаменти на занижени цени на политици, е кум на председателя на Върховния касационен съд-ВКС Лоза Панов и съпругата му Елисавета Ганева. Това показват документи, с които Breaking.bg разполага.

Пламен Мирянов и съпругата му Весела Мирянова кумуват на двойката на 14 февруари, Денят на влюбените, 2015 г. Щастливото събитие е в ритуалната зала на община „Средец“ в столицата.

кум
Актът за брак на семейство Панови, с кумове семейство Мирянови.

Две години преди да кумуват на звездната двойка Мирянови продават луксозен имот на фирмата на Елисавета Ганева на безценица. Това съобщи пък вчера сайтът „Правен свят“.

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета се оказа безспорният лидер в класацията по най-евтино придобит луксозен апартамент от натрупалата популярност в последната седмица строителна компания „Артекс“.

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. „Артекс Инженеринг“ продава на „Ганева 2000″ ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг“ № 32 в елитния столичен квартал „Изгрев“. В справката е посочено, че за общата площ (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите сайтове за недвижими имоти установи, че средната пазарна цена на апартаментите в кв. „Изгрев“ през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.

От публикуваните през годините отчети на „Ганева 2000“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на „съдия № 1“, става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.

Макар да се оказва, че е платила около три пъти по-малко от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов (627 евро на кв.м.) и от министъра на правосъдието в оставка Цецка Цачева (670 евро на кв.м.) за техните апартаменти в кв. „Изток“, жената на Лозан Панов купува своя имот от „Артекс“ в не по-малко луксозна откъм изпълнение сграда, при това намираща се само на десетина метра от горната част на Борисовата градина, в някогашния жилищен комплекс „Червена звезда“, сега квартал „Изгрев“.

Имотът в „Изгрев“ е един от много, които Елисавета и Лозан Панови притежават, като се оказва, че не е единственият, който те купуват на силно занижени цени. В конкретния случай обаче евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известен факт е, че в периода 2007-2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град. Видно от богатото портфолио на „Артекс“, строителната компания реализира своите проекти изцяло на територията на Столичната община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект на територията на София, са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято съпруга купува през фирмата си имот като за дипломати на цена като за социално слаби.