Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има излишък, обяви в парламента финансовият министър Велкова

0
38
Снимка: архив

Очакваме през декември да постъпят 2,6 млрд. лева от първо плащане по Плана за възстановява не устойчивост

Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има излишък, това стана ясно след изслушването на служебния министър на финансите Росица Велкова. Пред депутатите тя представя изпълнението на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г. по основните пера на бюджетните приходи и разходи.

Данните за касовото изпълнение на консолидирания бюджет за 9-месечието на 2022 г. показват положително салдо в размер на 989 милиона лева, което е 0,6% от прогнозния БВП. То се формира от превишения на приходите над разходите по сметките на средства от Европейския съюз в размер на 520 милиона лева, както и от 468 милиона лева положително салдо по националния бюджет, заяви Велкова и подчерта, че информацията на пръв поглед изглежда оптимистична, но ако се погледнат предходните години бюджетът обикновено е на излишък до последните два месеца на годината.

Положително бюджетно салдо е в нормално състояние, каза още тя, но уточни, че това не означава, че годината ще завърши на излишък, тъй като той е приет и планиран на дефицит.

По думите на служебния министър се очаква преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи с около 250 млн. лева.

„Очакваме през декември да постъпят 2,6 млрд. лева от първо плащане по Плана за възстановява не устойчивост (ПВУ). Подали сме искането с изпълнени всички мерки и в момента нашето искане се разглежда в Европейската комисия“, съобщи Велкова.