БНБ ще печата бюлетините за изборите

0
15
Александър Андреев показва бюлетините. Снимка: 24 часа

ЦИК ще контролира процеса

Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на 2 април ще са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, ще бъдат отпечатани от печатницата на Българската народна банка. При необходимост печатницата може да ползва други специализирани печатници. Самото отпечатване ще е под контрола на Министерството на финансите, ЦИК и районните избирателни комисии.

ЦИК реши и как ще се контролира отпечатването на хартиените бюлетини, тяхното съхранение и транспортиране. Незабавно след като приключи проверката на кандидатските листи тяхното съдържание ще се въведе в електронна система, а при установени грешки и несъответствия те ще се отстраняват, съобщава БНР.

Печатницата ще праща на ЦИК и на РИК по електронен път графичен файл с предпечат на хартиените бюлетини за одобрение, а съответната РИК ще дава одобрение, като разпечата образеца и положи върху него саморъчни подписите и имената на членовете.

РИК ще одобрява и тиража на хартиените бюлетини в изборния район.

ЦИК ще може по всяко време да проверява обмена на информацията и отпечатването – включително и на място в печатницата. ЦИК може също така да спре печатането при констатирана грешка до отстраняването ѝ.

Печатницата трябва да контролира процеса на отпечатването на всички етапи и да използва технологии и специфични системи за защита на хартиените бюлетини от фалшификация и подправяне.

Унищожаването на технологичния брак ще се прави след проверка.