Маркет Линкс: ГЕРБ остава първа политическа сила, Борисов води с най-високо одобрение сред лидерите на партии

0
120
Изследването на "Маркет линкс".

ДПС ще е трета сила, ако изборите бяха сега

ГЕРБ е политическата сила събираща най-голяма подкрепа, ако изборите за парламент бяха днес. Партията събира 22.8% подкрепа. Това показват данните от социологическо проучване на „Маркет Линкс“, реализирано съвместно с БТВ.

Проучването е проведено в периода 10-19 ноември 2023 г. сред 104 пълнолетни граждани по методите пряко интервю и онлайн анкета.

Моментните електорални нагласи показват, че при нови изборите в парламента ще влязат 5 партии. ГЕРБ е първа политическа сила с 22.8% подкрепа. На втора позиция се нареждат ПП/ДБ със 17,4. Челната тройка се допълва от ДПС, които печелят 12,5 процента от гласовете.

Четвъртата позиция се заема от Възраждане с 11,1%. Последната партия, която влиза в парламента е БСП с 9,1 процента. ИТН, които в момента са част от 49 НС остават под чертата.

Политикът с най-голямо доверие продължава да е президентът Румен Радев. Той се ползва с 42% одобрение срещу 38% неодобрение. Премиерът Николай Денков има 22% одобрение и 58% неодобрение. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има 20 процента одобрение и 63% неодобрение.

Одобрението към съпредседателят на ПП Кирил Петков е едва 14 пункта, недоверието е 70%. Слави Трифонов се ползва с 12% одобрение и 66% неодобрение. Корнелия Нинова има 11% одобрение и 71% неодобрение. Най-високо е неодобрението към Делян Пеевски от ДПС – 78%. Подкрепата за него е едва осем процента.

Остава висок и процентът на недоверие към институциите. Доверието към правителството е 20%, а недоверието – 60 процента. Едва 13% е доверието към Народното събрание, а недоверието е цели 63 процента.

Според 39% от респондентите правителството Денков трябва да продължи да работи. На срещуположното мнение са 36% от анкетираните. 25% нямат мнение по въпроса.