Борислав Цеков: Новината на деня е, че и в Луизиана ще премахнат машините, с които гласуваме у нас

0
1337
радев
Борислав Цеков

Защото няма никакви гаранции срещу манипулация

Борислав Цеков, фейсбук

Наскоро дадох детайлни пояснения и статистика какви методи на гласуване се ползват в отделните щати на САЩ. От тях става ясно, че изцяло машинно гласуване с машини от типа DRE (Direct-Recording Equipment), каквито са у нас, има в един-единствен щат – Луизиана и само в отделни секции в още няколко щата.

Знаете ли обаче каква е новината на деня? Ето я: и в Луизиана ще премахнат този тип гласуване, защото няма никакви гаранции срещу манипулация. Специална комисия по въпроса с машините, назначена от щатския губернатор на Луизиана, излезе с еднозначно становище, че DRE-машините трябва да се заменят с устройства BMD (Ballot-Marking Device) – тъчскрийн, на който само се маркира вота, но после се разпечатва хартиена бюлетина, пуска се в урната и накрая се броят хартиените бюлетини.

Прочее, този метод на гласуване – BMD, т.е. тъчскрийн плюс разпечатване на хартиена бюлетина, както и гласуване само с хартиени бюлетини са най-разпространените методи на гласуване в САЩ.

У нас, освен възстановяването на правото ни да гласуваме на хартия, най-доброто решение е остатъчните машини да се ползват като BMD устройства, т.е. резултатите да се определят с преброяване на контролните разписки, а не от машината и нейния машинно генериран протокол.