Борисов: Асен Василев е нарушил решение на парламента за Маришкия басейн

0
75
Снимка и видео: фейсбук

Петков и Василев се крият зад академик Денков, добави той

„Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон е Асен Василев“, това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Сега вече имаме 100% диверсификация на ядреното гориво. Има подписани договори с „Уестингхаус“ и „Фраатом“. За съжаление с изключително лошите преговори, водени от Асен Василев. Много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн. Изграждането на тези мощности, като ядрена енергия в „Козлодуй“, иначе ние ще станем само един клиент, както в много други сфери. Затова и ще излезем като основни производители на пазара на ток като клиенти“, допълни Борисов.

Борисов се позова на изводите на доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше скандалния меморандум за 1 млрд. долара с компаниите Gemcorp и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката, който бе подписан от предишното правителство и с участието на министър-председателя тогава Кирил Петков. Петков е подписал меморандума с Gemcorp бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

„Те искат да се скрият зад акад. Денков като министри. Те на 6-тия месец не могат да излязат с физиономиите си и да кажат „ние искаме да поемем отговорността“. Кирил Петков само ги е парафирал, Асен Василев е договарял всичко“, каза още Борисов.