Борисов е против служебен премиер, свързан с ГЕРБ

0
127
Бойко Борисов Снимка и видео: фейсбук

ПП показаха жажда с искането на МВР

„Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев, защото те биха били свързвани с ГЕРБ“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

„Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво“, коментира Борисов и помоли чрез медиите президента да не ги посочва за служебни премиери, ако е възможно.

„Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ – в името и за благото на хората, отговори лидерът на ГЕРБ на въпроса защо не иска нито Желязков, нито Главчев да бъдат избрани от държавния глава за служебен премиер.

Попитан какво ще стане със служебния министър-председател и възможна ли е конституционна криза, Борисов отговори: Имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил.

По думите на Борисов за избори се иска техническа готовност  – машини, флашки, сложен процес обясни той и добави, че ЦИК трябва да си дадат докладите и да вземат решение.

„На местните избори имаше проблеми с машините, това, което чухме е, че е имало големи нарушения. Ние винаги сме били за честни избори. Когато някой си прави „ала-бала“ с машините, ние не сме стадо“, добави той.

По думите му, когато са мислили кой да бъде служебен премиер, може би и трите партии са мислили, че ще управляват вечно, заяви той и обясни, че единият възможен за премиер – Димитър Главчев, не го е виждал от 10 години.

Борисов се обърна към Христо Иванов и му обясни: „Лист е листът, който ние внесохме за кандидат-министри. Лично ген. Атанасов искаше здравна министърка. Имаше ги неговите министри на листа, аз зачеркнах трима от нашите, на отбраната, енергетиката и електронното управление. На лидерската среща дадох компромисите на Асен Василев, а на втората точка му казах, че, ако отговорът е не, как държавата да не се върне назад по важните теми. Три години отстъпление има за Еврозоната, сега спекулират с това“, добави още лидерът на ГЕРБ.

„ПП показаха жажда с искането на МВР. Нас ни е страх от него. Тези хора незаконно арестуваха, използваха репресивния апарат на МВР. Ако вземат министъра, те пак ще могат да арестуват незаконно“, каза Бойко Борисов.

„След ината на ПП-ДБ, да помислим как да работим през тези два месеца, сега е времето да решим регулаторите и поправките по механизма. Нищо фатално не се е случило, просто от ПП на да пътуват няколко месеца в чужбина. А това им се оказа най-успешно“, добави той.