Борисов към Кирил Петков и Асен Василев: Защо не сме информирани, че ще взимат нови заеми?

0
332
Борисов в Търговище

Оказа се лъжа, че при нашето правителство се е крало. Тия медийни клишета, че сме крали по 8-10 млрд. на година, къде са в бюджета, попита лидерът на ГЕРБ

„Няколко милиарда минус сме. Като (не)коалиция не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми, поне аз“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира на новината, съобщена ден по-рано от финансовия министър Асен Василев, че кабинетът се готви за нов дълг до края на годината. От Търговище Борисов поиска да знае защо Василев не казва кои правителства са виновни за по-ниската събираемост от ДДС.

„Обръщам се към моя съюзник Кирил Петков, защото съм бил мнителен – от 3 г. не сме в управлението, не сме имали шеф на НАП, финансов министър. Някои са виновни за това положение на бюджета. Шегите и закачките кое е хит са хубави, в предизборна кампания сме. Но защо не посочват виновните за това? Защо колегите от ДБ не го коментират“, попита той колегите си от управляващото мнозинство ден, след като съпредседателят на ПП Петков обяви, че ГЕРБ няма как да ги строят пред стаята си.

„Няма значение пред коя стая ще се строяваме, не се ли строим заедно, влизаме в дългова спирала, не могат да се вземат тежки решения, забравяме за Шенген и всичко останало. Не е важно къде, по-важно е под един флаг да се строим, в името на България“, настоя лидерът на ГЕРБ.

„С нарастващия COVID, с дефицита, нищо хубаво няма да се случи. Ако сме единни като нация, поне може да минем по-леко“, добави Борисов.

Теменужка Петкова, която е част от бюджетната комисия в парламента обясни, че вчера е научила от медиите, че Василев възнамерява да тегли нов дълг.

„Една от причините, макар да не се казва истината е, че има неизпълнение на приходите и то от ДДС на агенция „Митници“, заяви тя. Според нея при управлението на Борисов и ГЕРБ бюджетът винаги е бил на излишък и е имало и за път, и за инфраструктурни проекти.

„Всичко, което се направи, бе благодарение на разумната фискална политика, която нашите правителства водеха. А сега влизахме от дълг в дълг. Не е ясно какъв ще е размерът и чакаме да видим с колко още ще задлъжнеем“, ядоса се Петкова. Тя поиска точен отговор кой е виновен бюджетът да е на дефицит, макар и 3%.

„Оказа се лъжа, че при нашето правителство се е крало. Тия медийни клишета, че сме крали по 8-10 млрд. на година, къде са в бюджета?“ попита лидерът на ГЕРБ. И обясни – дефицит означава като си бръкнеш в джоба, да нямаш пари.

„А ако в другия има 3 лв., си ги взел от комшията и трябва да ги върнеш – това е дефицит“, обясни Бойко Борисов.