Борисов: Служебните кабинети донесоха хаос, мизерия и чудовищна инфлация (Видео)

0
132
Борисов в Каспичан

На кого отнемаме правомощията? Радев да не е вечен?! Много му хареса да управлява еднолично държавата, заяви лидерът на ГЕРБ

Служебните кабинети трябва да има в супер екстремен случай. Ние сме парламентарна република. Когато има избори за президент, той се избира. Да ходи да представлява държавата и да обединява народа, а не е политическа партия“. Това заяви в Каспичан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Две години и половина знайни и незнайни министри ни управляваха, докато траеше този хаос, безвремие – едно нищо! И всички те бяха посочени еднолично от един човек. Това е диктатура! Докато се приеме Конституцията, ще му изтече мандата. На кого отнемаме правомощията? Да не е вечен?! Хареса му да управлава еднолично. Друго няма за тези 2 години освен хаос, мизерия, чудовищна инфлация. Обраха с по лев от бензина, стопиха ви приходите. Аз не жаля за това и считам като демократ, че парламентът е мястото, където трябва да се решават всички въпроси. Това ли са успешните правителства на Радев?“, допълни лидерът на ГЕРБ.

В момента в България парламентаризмът работи по-добре от всякога, защото партиите работят в екип. Учим се взаимно на компромиси, това е демокрацията“, каза още Борисов.

По думите му в тази не/коалиция всеки е проявил разум както е видно от приемането на бюджета.

Ние отстъпихме от някои неща. Убеден съм, че следващия ще е още по-добър. Дадохме 560 милиона повече за образование. Милиарди повече има за пенсионерите. Повече пари за МВР, ДАНС, армия, Спешната помощ и при 3% дефицит. След катастрофата и тези неработещи правителства, наричани от същия този президент, който ги назначаваше – „шарлатани“- сега жалим за тях. Не са били добри“, коментира Борисов. И добави, че ГЕРБ ще говори за местните избори след 15 септември.

По темата с обезобразеното момиче в Стара Загора Бойко Борисов беше категоричен, че това е зверство и чудовищен акт.

Аз няма да вляза в спора кой е виновен. Обществото, което търпи това домашно насилие и затова законът беше толкова важен. Бяха важни и промените в Наказателния кодекс, за да може жертвите да не стават жертви отново. Аз се надявам, че съдиите и институциите ще се поправят. Това е чудовищен акт и реакцията на обществото може само да ме радва. Това е зверство. В такива случай обществото може да се намеси и такива хора да бъдат лекувани или каквото повелява закона. Когато вече се е случило можем само да съжаляваме, но не трябва и да го допускаме“, добави лидерът на ГЕРБ.

От години се говори за конституционни промени и когато ГЕРБ се намеси в процеса, бяха направени нови предложения, които се приеха. Има широк обществен дебат. Конституционно мнозинство се прави по бавната писта – над 160 гласа, по бързата – 18. Ако трябва да се прекроява нещо – ще бъде направено“, каза той в Каспичан.

Борисов заяви, че се е подразнил на случилото се в Скопие, тъй като е левскар. Обясни, че ако е зависело от него е трябвало да няма агитки и на двата отбора.

Не ги разбирам нашите съседи защо го позволяват това? Защото само добро са видели от България. Сега ще им е трудно и гостуването в София“, допълни Борисов.

Той коментира, че бюджетът е бил критичната точка в отношенията с ПП-ДБ – „До вчера сме воювали. Днес искат 4 млрд за пътища.

За тях е изпитание да набавят пари за пътища, след като години са внушавали, че тези пари се крадат от управляващите. Убедиха се, че да воюват с нас не е печелившо. Видяхте, че направихме компромис и по отношение на някои точки от бюджета“, разкри лидерът на ГЕРБ.

Той добави, че повече няма да има партии с големи мнозинства, защото печеливши ще са тези, които умеят да работят с екип. „Парламентаризмът е да се научим да си вярваме“.