Денков: България е подала сигнал до НАТО за опити Черно море да бъде превърнато в „руско езеро“

0
214
Николай Денков

Националният ни интерес е Русия да е възможно най-далече от границите на България, категоричен бе той.

„Никой пряко не заплашва нашите черноморски пристанища и няма опити за нарушаване на териториалните води на България, но има опити за блокиране на изключителната икономическа зона. България е подала информация в структурите на НАТО за опити Черно море да бъде превърнато в „руско езеро“, каза премиерът акад. Николай Денков по време на отчета си в живия фейсбук формат „Властта говори открито“.

България работи за защита на страната от атаки през Черно море чрез покупката на ракети за бреговата охрана и два кораба, допълни премиерът.

Националният ни интерес е Русия да е възможно най-далече от границите на България, категоричен бе той.

Денков коментира и отношенията с президента като отбеляза, че вера са разговаряли на националния стадион „Васил Левски“ по време на „Мача на надеждата“, организиран от Стилиян Петров.

„Хубав символ имаше, както в деня на Съединението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката – такива са проектите с Гърция и Румъния, и енергийните проекти. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за такива проекти. Приемете разговора вчера като подадена ръка, включително и от моя страна, защото много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството да престанат“ отбеляза Денков.

Според него няма никакъв смисъл да обсъждаме оборудването за АЕЦ „Белене“ – Русия години наред ще бъде под санкции и няма да можем да построим централата. Украйна е готова да купи оборудването спрямо оценката на международен одитор.

Службите подават сигнали за руска пропаганда, но въпросът е много сложен, призна още премиерът. Не трябва да бъде ограничавана свободата на словото, но се разпространяват откровени лъжи и дезинформация, но тук службите нямат никакво отношение, а медийните регулатори също заявяват, че нямат правомощия. Затова и Денков призова медиите сами да се регулират чрез кодекси и правила за работа.

Той увери, че няма ментори и обеща премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация.