Депутатите приеха хора с двойно гражданство да бъдат народни представители и министри

0
54
Гласуването на промените в конституцията.

Предложението бе прието със 163 гласа „За“ и 20 „против“

Остри дебати се размениха по една от промените в Конституцията, а именно хора с двойно гражданство да могат да бъдат народни представители, а следователно и министри. В подкрепа на предложението се обявиха от ПП-ДБ в лицето на Антоанета Цонева и Атанас Атанасов, съобщава „Трибюн“.

Лидерът на ДСБ пък заяви, че и двете му деца живеят в САЩ и имат американско гражданство и много би се радвал един ден да се върнат в България, а защо не и да участват в политиката. Атанасов заяви, че бившият министър-председател Сергей Станишев е станал български гражданин през 96-та година, но по рождение е съветски гражданин, както и Андрей Луканов също е бил съветски гражданин.

„Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенов също са били съветски граждани. Васил Коларов е бил генерал от съветските служби и е човека, който като министър-председател е искал подкрепа от съветското ръководство да се изгради Паметника на Съветската армия, който днес се демонтира“, заяви Атанасов и призова БСП да бъдат смирени, защото именно тези, които са били премиери с българско и съветско гражданство са били премиери именно от БСП.

Кристиан Вигенин от БСП повдигна въпроса, че тази поправка ще доведе до това, че хора които по рождение не са българи, но придобили българско гражданство ще могат да се кандидатират за народни представители. „Двойното гражданство не е подходящо нито за депутати, нито за министри. Когато си гражданин на две държави си слуга на два народа в онзи случай съветски гражданин, утре на някоя друга държава“, заяви Вигенин.

Колегата му Георги Свиленски пък поиска да научи кой е вносител на тази поправка, за да се знае на кой да се търси отговорност.

Според Христо Иванов тази поправка ще даде възможност на българите в чужбина да бъдат по-ангажирани с политиката у нас. Той сподели, че най-ценните уроци по патриотизъм, които той е получил е именно от българи, изгонени или заминали да живеят в чужбина. Той допълни, че двата паспорта не правят един човек шпионин, като има примери и за такива само с български.

Въпреки острите дебати решението беше прието с мнозинство от 163 гласа „за“, 20 гласа „против“ и без „въздаржал се“.

Народните представители приеха и че избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание. Освен това се прие, че с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

С така направената поправка се дава възможност на хора с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители, както да бъдат избирани за министри.