Десислава Атанасова предложи „разглобка“, ако приоритетите на ГЕРБ не влязат в бюджета

0
90
Десислава Атанасова Снимка: 24 часа

Парламентарната група на партията оцени: неизпълнение в 90% от записаните в управленската обща програма на правителството цели

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е във Велико Търново за среща на актива като предварително бе анонсирано, че днес партията да реши дали и как ще продължи колаборацията си с ПП-ДБ за съществуването на кабинета „Денков-Габриел“. Проведе се заседание на Изпълнителната комисия, както в момента тече среща с кметове, общински съветници и областни координатори на партията.

Този път ПП-ДБ ще срещнат сериозен отпор в цифрите на бюджета, закани се по-рано към партньорите си в (не)коалицията той.

„Сега Асен Василев е длъжен вместо да раздува, да слага несъбираеми неща, да си го направи (бюджета – бел ред.) реален. Кметските избори минаха. Да кажем: „3-те години хаос доведоха до това, че ще се режат приходи. Няма да се вдигат пенсии, ще се замразят на това ниво. Ще се дадат пари на общините, за да се раздвижи инфраструктурата. Това е честният разговор с българите“, отсече по-рано днес лидерът на ГЕРБ.

домакин на срещата е кметът на Велико Търново Даниел Панов. „Повече не може да живеем по този начин. Нас ни избра народът и трябва да се борим за добра изпълнителна власт, с която има добра комуникация и ще работи за развитие на градовете. Нямаме време за нови нулеви мандати“, обърна се той към колегите си, възмущавайки се от отношението на настоящите управляващи към местната власт. Той се надява в новия бюджет да имат подкрепа от депутатите и да се борят за всичко, което не можаха да изпълнят. Нужда е коренна промяна и работеща държава, най-вече за хората, които питат кога тя ще започне да работи“, каза Панов.

На заседанието бе отчетено, че кметове на ГЕРБ управляват в общини с близо 50% от населението на страната, а общинските съветници от листите на партията са 1499, т.е най-много от всички останали партии и коалиции. Съотношението на гласовете спрямо ПП-ДБ е 2:1 в полза на ГЕРБ. Кметовете на кметства пък са се увеличили от 699 на 1095.

Депутатът Добрев отбеляза, че в Хасково ПП-ДБ имат само 3 съветници в Хасково, предния мандат ДБ имали 4. „Сега като се събраха от 4 станаха 3. И това им е много“, каза той. Добрев напомни, че тезите му за „Лукойл“ са се доказали. Той нарече ПП-ДБ „мними евроатлантици“ и напомни предложението си отпадане на дерогацията. „Настана вой, плашат с какво ли не. А как 2021 г., когато се работеше с неруски петрол цените бяха по-ниски?“, попита екс министърът. Мнимите евроталнтици ги видяха в Европа, добави той.

Потвърдили се очакванията му кабинетът да завиши нереалистично приходите в бюджет. „Има неизпълнение на приходната част с 2 млрд. и към момента. За догодина залагат 40 млрд. Над 20% на реално събраните тази година. Откъде ще дойдат тия 7 млрд. Тях не ги интересува. Те ще карат до март и после не се знае накъде ще отпрашат“, прогнозира той какво ще се случи след ротацията на премиера Денков с Мария Габриел. Според него финансовата рамка е правена отзад-напред. Правели го „да са хубавите“. „Трябва да приканим настоятелно финансовият министър да не внася този нереалистичен бюджет, да си коригира приходната част, а не да си измива ръцете с НС“, настоя депутатът.

Николай Нанков призна, че са загубили областния град Ловеч, но кандидатката за кмет загубила не от местната коалиция, а от „новата сглобка по места – ПП-ДБ, Възраждане, БСП, Левицата и т.н.“.

Нанков се ядоса, че обещаният от Асен Василев милиард, който би трябвало да е заделен за общините, е „имагинерен и не почива на реална база, както бе разписано между нашата спогодба с ПП-ДБ“.А би трябвало да има целево финансиране за общински проекти по линия на нарочен фонд. До края на сетември трябваше да има методика, разписана в регионалната комисия, за инфраструктурни проекти по 3 направления. Ще настояваме този милиард да се разходва с целеви проекти за конкретни общини. 2,5 г. имало приказки „под шипковия храст“ и нищо налице. Той прогнозира забавяне на магистрала „Тракия“. Ядоса се от липсата на 50% разхождане на средства с Северна България и толкова в южна – продължавал старият подход за ресурс само към южна БГ. За северна само обещания, гневен бе той.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отбеляза, че е трябвало да се работи за синхрон с ПП-ДБ за управленска и законодателна програма. „Тя е факт, няколко месеца по-късно, след като е преполовен мандатът на настоящото ротационно управление, с премиер акд. Денков и министри единствено и само от ПП-ДБ, с изключение на МВнР. Оценката на нашата ПГ е – неизпълнение в 90% от записаните в управленската обща програма на правителството цели“, каза тя.

Депутатите не само, че не дават добра оценка, а според Атанасова трябва да са по-критични. „Пълно неизпълнение на някои секторни политики. Плюс очертаващ се сериозен дефицит“, изреди тя. Според нея има и странни мерки за събираемост, без да са обсъдени с ГЕРБ и експерти. „Не заслужават подкрепа и моля г-н Борисов да даде мандат на нашата ПГ не само да е критична, а и да не подкрепя нито една от тези мерки, които наш бивш финансов министър нарече полицейщина в публичните финанси“, гневна бе Атанасова. Тя имаше предвид облагането на билкари, бонус-донус и отнемането на автомобили и жилища. Може да въведат и софийско жителство, вметна тя. „Очертава се най-лошото финансово управление от 25 г. насам – дълг, дефицит, липса на инвестиции и нови данъчни тежести. Голям шлем от провали ни очаква“, смята тя.

Затова депутатите не искат да приемат мерките, които не одобряват в предложения бюджет. „Да не пеиемаме законодателна инициатива, която не е съгласувана с парламентарната група, да не участваме, включително и в пленарни заседания, в които министри на ПП-ДБ предлагат законопроекти, които не са съгласувани предварително. Това е предупреждени към нашите колеги. Внимателно да прочетат този документ, да го анализират. И ако това, което заявяваме като приоритети не се случи, и не се реализира в държавния бюджет, г-н Борисов, аз предлагам „разглобка“, каза Атанасова, а залата започна да ръкопляска.

Според Томислав Дончев правителството е направило много малко. Единственото, което е заслуга по-скоро на НС е съхраняването на геополитическата ориентация н страната. „Изправени сме пред избор. Не е оперативен, спонтанен или лек. На кръстопът. Уж низ от възможности, но във всички средновековни текстове Дяволът те чака на пътя“, каза той. Според него има 3 възможности. Първата – разваляне на сглобката, с риск „този спазъм на демокрацията да не роди нищо“. Вторият – нещата да продължат като досега. „Тоя вариант го няма, това е сигурно. Няма да продължим както до сега. Влизаме в по-сложната дискусия за третия вариант“, каза зам.-шефът на партията. Според него управляващите трябва да скъсат с рефлекса за провеждане на политически репресии, който не бил изчезнал. Към правителството може да има дълъг списък с изисквания, сред които и реалистичен бюджет. „Крайно време е да напуснат тия светове дето обитават, дигитални или фантазни и да дойдат при нас. Човек не може да си играе с числата така, особено ако става дума за бюджет. Врмее да се върши нещо. И да се държат възпитано“, каза Дочнев.