Димитър Ганев: Кандидатурата на Хекимян цели да разшири електоралната подкрепа за ГЕРБ

0
313
Димитър Ганев

Неговият професионален път му носи един голям позитив, но и пасив, смята той

„Всички бяхме в изчакване да видим кандидата на ГЕРБ. Очаква се втори тур на изборите в София. Това, което виждаме, цели се общо взето профил на кандидат, който да разшири електоралната подкрепа за ГЕРБ“, това коментира Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“ по Нова нюз.

„При един по-скоро партиен кандидат надали може да се разчита на подкрепа от другите политически сили. Двата най-големи електората, които няма да имат представител на втория тур, това ще са БСП и „Възраждане“, смята политологът.

Според него ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС искат с непартийна фируга да увлекат повече избиратели.

„Софиянци могат да кажат дали господин Хекимян е отдалечен от ГЕРБ. Това не е първият път, в който партията издига непартийна кандидатура. Нека да видим как ще реагират хората в допитването“, коментира социологът Марчела Абрашева.

„Всички считат за основен опонент Васил Терзиев като водеща фигура. Струва ми се, че подкрепата на господин Хекимян изисква известна пренастройка“, смята тя.

„Неговият професионален път му носи един голям позитив, но и пасив. Дава му една пълна разпознаваемост сред хората, което е важно за всеки един кандидат. Публиката не трябва тепърва да се запознава с него. Пасивът е, че ще бъдат задавани въпроси в рамките на кампанията относно това как така се стига един директор на телевизия да бъде номиниран изведнъж. Тоест имало ли е отношения между политическата партия и медията през тези години. Отговорите на тези въпроси предстои да чуем“, каза Димитър Ганев.

„Нямам съмнения, че Хекимян е евроатлантик, десен, подкрепя България в това, което прави дотук. Въпросът е какво всъщност ще направи за София. Наистина не е ясно, но все ми се струва, че това той да бъде припознат като конкурент на Васил Терзиев, е нещо, което предстои да видим дали ще се случи“, коментира Абрашева.