Докато страната се тресе: Рашков на лов с турския милионер Фуат Гювен

0
2602
При появата на екип на ПИК всичко се покрива.

Горски служители събрани под строй да обслужват Дамаджаната

Бойко Рашков ловува с турския милионер Фуат Гювен в ловното стопанство на Ракитово край Велинград, това съобщава Агенция ПИК, като се позовава на шокирани горски служители, които били събрани под строй да обслужват скъпарското хоби на МВР шефа в служебния кабинет на Румен Радев и скандалния му гост, който е сочен за един от най-близките на Ахмед Доган бизнесмени.

Те са били инструктирани да подготвят като за крале терена за лова им още вчера, а базата за спането им снощи. Днес пък в ранни зори да ги очакват в родопските гори между Ракитово и Дорково, като направят всичко възможно в района да няма случайни хора, както и никакви други ловци. На място отива екип на ПИК TV с водещата Ива Николова, която настоява да бъде допусната в базата, където гостуват Рашков и Гювен.

При появата на екипа на медията обаче, изненадващо портите бяха плътно затворени, а около луксозната ловна вила не се вижда жив човек. В двора й пък има луксозен джип със софийска регистрация и еднакви номера. Признаци за живот обаче не дава никой и според екипа ни на място от последното село до вилата се пътува около 40 минути и присъстващите там са били отдавна предупредени за пристигането на камерата ни и са се изнесли мигом.

Ива Николова успя да отвори портата и влезе в двора на луксозната вила, в която се мъдри специална беседка за вечеря под звездите, която обаче е оборудвана със защита от студа, камина, уреди и столове за голяма компания, облечени с истински кожи.

Луксът на резиденцията. СНИМКИ: ПИК

В самата вила имаше признаци за живот, но никой не излезе, а входа остана заключен, съобщава ПИК. Присъстващите вътре не пожелаха да откликнат на виковете на екипа и се скриха. Екипът ни почака повече от 30 минути в опити да успее да разговаря с някого, но хората във вилата така и не излязоха.

Водещата разказа, че по информация на местните хора Рашков и госта му за ловували в местната зона от рано тази сутрин, но са били предупредени за пристигането на екипа ни и набързо са приключили хоби заниманията си. Възможно е и причина за това да са скандалните разкрития, които бяха направени за над 280 докарани в последния момент без сертифициране машини за гласуване, които са били внедрени допълнително за вота и може да докарат допълнително на Радев и компания близо 300 000 гласа.

Горските служители разкриха обаче по-рано в сигнал до ПИК, че инструкциите за лова на МВР шефа дошли също от неслучаен човек. Домакин им бил братовчед на президентския съветник Николай Копринков, който покрай едноличната диктатура на Радев преди повече от половин година, колел и бесел в ловното стопанство, което иначе е държавно.

Припомняме, че още в началото на чистката в стартовите дни на служебното правителство на Румен Радев през май, едни от първите смени бяха именно на директори на ловни стопанства в цялата страна. Хора от тези структури твърдят, че причината била именно, че ловът е хоби на Бойко Рашков и той държал да постави свои и на Радев доверени хора на всички позиции.

С откриването на ловния сезон тази есен Рашков почти не пропускал възможност да упражнява тузарското си хоби. Това обяснява факта, че от месеци не работи и до края на септември беше стопирал дори репресивните си акции, но с наближаването на изборите му се наложи да се развихри в обслужването на боса си Радев, за да му гарантира втори мандат.

Дори и в тези напрегнати за мракобесните му акции дни седмица преди вота обаче, той е намерил време да ловува. А причината е в специалния му гост, който се наложило да посрещне подобаващо.

Роденият в Момчилград Фуат Гювен е сред митичните бизнесмени на родния мутренски преход. Той започва издигането си от дълбоката провинция до един от най-доверените хора на Ахмед Доган в началото на 90-те години. Стартът му е търговия с кожи в Турция, а после стига чак до с горива и проводници в България. Неговата империя се занимава с цяла палитра от дейности, в които влизат заводи, ВЕЦ-ове, банка, фабрика, бензиностанции и какво ли още не.Базираната в Хасково фирма на „Гювен Аидатур“ АД държи няколко хотела в региона, а освен това в бастиона на ДПС шушукат, че той е закупил и пакет от акции на „Булгартабак холдинг“ в „Кърджали-Табак“.

Основният акционер на „Търговска банка – Д“ (бивша „Демирбанк“) Фуат Гювен според „Лупа.бг“ е бил и агент на ДС още през 70-те години, преди да се пресели със семейството си в Турция. Агентурното име на Фуат Гювен е агент Ахил, вербуван е през 1975 г. и е бил агент до 1978 г, твърди още медията.През 2008 г. се разгоря огромен скандал в оглавяваното днес от Бойко Рашков МВР с участието на Гювен.

Тогава бе разкрито, че МВР е получавало пари от безмитна търговия с горива в продължение на 17 години от фирмата на турския бизнесмен, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево и по неясни причини плащала на полицията процент от печалбата си.

Това е един от редките скандали с неговото име, тъй като Гювен предпочита изпитаната формула богат, но неизвестен. По тази причина не обича да говори с журналисти.

Най-често се е появявал преди години на благотворителни акции или по време на футболни срещи на любимия му тим Зайтинборну (Истанбул).Той е от онези хора, които избягват да попадат в светлините на прожекторите, но не могат да избягат от тях.

Защото изселникът от Момчилград е значим инвеститор, според някои оценки дори равен с олигарсите от калибъра на Васил Божков.

Сред най-малко познатите му хобита освен лова, е енергетиката. Той е известен с една невероятна сделка: придобива наведнъж три водноелектрически централи. В годините е собственик на общо 8 ВЕЦ-а.Друга одисея е бургаският завод “Елкабел“, смятан за голямата гордост на Илия Павлов, докато беше жив.

След смъртта на боса на Мутигруп, турският бизнесмен придоби най-ценния актив на корпорацията. Фуат Гювен стана собственик на бургаския завод “Елкабел“, след като закупи на борсата 96% от акциите му. На пълни обороти работи и дъщерният завод за кабели в Кипър.

Гювен е роден през 1955 г. и учи Строителния техникум в Кърджали, както и в Института по строителство в София, специалност хидромелиорации, като е допуснат от комунстическата власт да получи висше образование. През 1977 г. обаче Фуат и семейството му се изселват в Република Турция след подписана спогодба между двете страни.

В Истанбул продължава висшето си образование и още като студент започва дребен бизнес с кожи. След 10 години построява първия си завод за кожени якета и аксесоари.

По-късно открива второ предприятие за кожени облекла с фирмени магазини в повечето европейски столици. Негова собственост е и петзвездно ваканционно селище в световноизвестния морски курорт Анталия.

Търговският нюх на Фуат Гювен го насочва в края на 80-те години към бившия Съветски съюз и страните от Източна Европа. Освен това участва активно в българската приватизация.

В края на 90-те години купува държавното туристическо предприятие Аидатур – Хасково, в чиито активи влизат осем хотела и три валутни магазина. По същото време купува и 20 ТИР-а за международен и вътрешен транспорт. Близо 7 години неговата безмитна бензиностанция на границата ни с Турция е един от обектите – рекордьори по оборот и печалба в цялата ни петролна търговия.

Заради изискванията на ЕС обаче тя почти преустанови дейността си. Освен като успешен предприемач Фуат Гювен е известен в бизнессредите и като отличен математик. Партньорите му разказват, че в смятането се крие неговата успешна стратегия. Според приближените му неговите инвестиции в България са поне 50 млн. евро.