„Екзакта“: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила

0
138
Проучването на Екзакта

 Пет партии влизат в НС със сигурност

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание, според проучване на „Екзакта“. Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания, отбелязват анализаторите и добавят, че това прави невъзможна прогнозата за това кой ще е първи и кой – втори. Ако има малка партия с шанс да се пребори за място в новия парламент, по данни на „Екзакта“, това е „Левицата!“.

За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2% сред твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да гласуват, а за ПП-ДБ – 25,6 на сто. 13,7%биха гласували за ДПС, 12,8% – за „Възраждане“, 7,4% – за „БСП за България“.

Проучването показва, че 3,7 на сто от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили „Левицата!“, 3,3 процента – „Български възход“, а „Има такъв народ“ – 2,9 на сто.

Данните са преизчислени без отговора „Не подкрепям никого“. Според данните с „не подкрепям никого“ заявяват, че ще гласуват 3,9%.

Седмица преди вота, 41% от българите декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Тези хора оценяват вероятността да отидат до урните като 100%-ова. 13% са деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но уточняващи в същото време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си, посочват от „Екзакта“.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% – с хартиени бюлетини.

Настоящото национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията.

Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта” не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.