ГЕРБ-СДС подкрепя създаването на комисия във връзка с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса

0
52
Рая Назарян

Готови са и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия, обяви депутата Рая Назарян

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи инициативата за създаването на временна комисия в парламента, която да проучи фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Освен това ще стартира и процедурата за избор на членове на новата Антикорупционна комисия.
„Изключително притеснителни са всички данни, които последните дни излязоха в публичното пространство, за оказване на натиск върху магистрати, за наличието на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами“, заяви пред журналисти Рая Назарян по повод убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.
Запитана за това дали ГЕРБ-СДС ще иска изслушване на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов: „Всички компетентни органи, които разполагат с информация следва да бъдат извикани, изслушани, да дадат информация, която ще даде отговори на обществото“.

Готови са и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия. Рая Назарян, която е и председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, обяви, че те са били съгласувани с членовете на комисията, както и са били представени на лидерите на управляващото мнозинство – Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

„Процедурните правила за първи път ще се случват в България. До момента подобна сложна и многопластова процедура не е провеждана. Тя включва тройна прозрачност чрез подбор в номинационна комисия, след това парламентарната ресорна комисия и накрая чрез избор от Народното събрание с 2/3 от гласовете на присъстващите народни представители“, обясни Назарян.

Номинационната комисия ще започне с подбора на кандидати. Те ще могат да бъдат предлагани както от народните представители, така и от юридически лица с нестопанска цел. След това номинираните ще бъдат изслушани публично, а оттам нататък ще има доклад с всички резултати от проведения подбор и оценяване по три отделни параграфа за всяко едно от избраните лица.