Готвят ни национално предателство! Кирил Петков: Трябва да преместим ветото за Македония

0
330
Кирил Петков Снимка: фейсбук

Премиерът ще слага Скопие на релсите за ЕС

Министър-председателят Кирил Петков коментира пред Дарик отношенията с Македония (РСМ) и дали е възможна евентуална промяна на българската позиция във връзка с процеса на присъединяване на Скопие към ЕС.

По думите му, България трябва да отложи ветото за по-следващ етап.

Не трябва просто да вдигнем ветото за започване на преговори на РСМ за Европейския съюз, ние трябва да преместим ветото. Промяната на конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят“, заяви Петков.

Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас“, добави още премиерът.

Той отново декларира, че няма да се предприемат действия в посока вдигане на ветото без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат, но предупреди, че „ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС.“

Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС“, отбеляза Петков, без да поясни, че през март 2020 г. България изрично обвърза своята по-нататъшна подкрепа за провеждането на първата междуправителствена конференция със Скопие (фактическия старт на преговорите) с постигането преди това на конкретни резултати по изпълнение на договора от 2017 г.

Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е постлан с изисквания и задължения, ясно рамкирани и по този начин да използваме цяла Европа да гарантира прогреса, който ние искаме като българи“, обясни своята визия премиерът, учочнявайки че ако искаме промяна на конституцията на РСМ преди вдигане на ветото, това би било много трудно.

Ако кажем, тръгвайте по пътя, вдигаме ветото, но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е променена, тогава те вече не трябва да сменят Конституцията защото България иска, а защото това е техният договор с ЕС, който определя пътя на РСМ като страна-членка“, каза Петков.