Чешкият премиер Бабиш: България, Румъния и Сърбия да се приемат възможно най-скоро в Шенген

0
102
чез
Чешкият премиер Андрей Бабиш

Сигурността е най-важна, изтъкнал той на стратегическия форум в Блед

Чешкият премиер Андрей Бабиш призова на тазгодишния Стратегически форум в словенския град Блед възможно най-скоро да се приемат в шенгенското пространство България, Румъния и Сърбия, предаде словенският портал „Демокрация“. Чешкият премиер е изтъкнал, че в момента сигурността е най-важна.

Европа след брекзит и пандемията COVID-19 са темите на главния панел на тазгодишния Стратегически форум в Блед (BSF), който се провежда днес в Словения и ще продължи само един ден поради настоящата пандемия.

Словенският премиер Янез Янша изтъкна в словото си, че следващата година ще бъде период на брекзит и че е необходимо да се намери баланс на силите в съюза.

„Ще се изправим и пред икономическите последици от коронавируса, но за щастие, на добра основа благодарение на споразумението, прието от Европейския съвет през юли“, уточни Янша.

Българският премиер Бойко Борисов констатира, че държавите в ЕС не са били подготвени за пандемията и призова за повече солидарност. От своя страна, унгарският му колега Виктор Орбан обяви преди официалната дискусия, че ЕС е в беда, тъй като не е защитил позицията си в световната икономика.

„Сега е трудно за гражданите на ЕС да разберат, че вече не сме лидери. Сега това са САЩ и Китай“, каза Орбан.

Последвал е призив от сръбския президент Александър Вучич за повече зачитане от ЕС на страните, кандидат-членки.

Хърватският премиер Андрей Пленкович пък е обезпокоен, че поради пандемията председателството на ЕС функционира практически от 10 март и че липсват срещи лице в лице с други лидери.

На срещата присъстваха още президентът на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Поради пандемията Стратегическият форум в Блед тази година се провежда при специални условия и има съкратена програма. Организацията му е комбинация между физическо присъствие на участниците и видеоконференции.