СЗО: В България на 70% от ковид болните ненужно са изписвани антибиотици

0
46
Снимка: рixabay

Експертите алармират, че това може да доведе до резистентност

При 70% от заболелите от Covid в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Това показват данните от проучване на Световната здравна организация.

Според учените от СЗО, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с Covid са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик.

„От проучването, в което участваме, заедно с 27 държави – единствено България докладва повишаване на консумацията от порядъка на 20-30%, което е доста тревожно”, обясни доц. Иван Иванов от Центъра по заразни и паразитни болести.

„Да не се изписват антибиотици, без да има антибиограма и нужда от това. Да има една чувствителност по темата и хората да се интересуват от собственото си здраве. Както започнаха да се интересуват от страничните ефекти на ваксините срещу коронавирус, така да се интересуват какви биха били последствията от тази свръхупотреба на антибиотици”, призова експертът Михаил Околийски от СЗО – България.