Хелзинкският комитет поиска разпускане на партия „Възраждане“, но забрави, че прокуратурата го поиска преди 2 години, но съдът отказа

0
206
Протест на "Възраждане" Снимка: архив

Партията целяла да разруши демокрацията, пишат от организацията

С дейността си партия „Възраждане“ и нейният лидер Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България. Това пише в сигнал на Българския хелзински комитет и общественици до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

„От Възраждане все по-често отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели. В сигнала са изредени редица конкретни случаи, в които партията нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на Възраждане, включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие“, твърдят вносителите на сигнала.

Подробните съображения за искането са следните:

  1. Политическа партия „Възраждане“ е крайна националистическа партия, която през целия период на дейността си поддържа явно антималцинствени позиции, а през последните месеци и извършва действия в явен разрез с установения в Република България демократичен и правов ред. Партия „Възраждане“ и нейният председател използват недемократични средства и методи за постигане на целите им. Изразяването на мнение от поддръжниците на партията изгуби своя демократичен характер, тъй като е свързано с призиви и форми на насилие над други български граждани. С това системно се нарушават разпоредбите на Закона за политическите партии. Дейността на партия „Възраждане“ и нейния председател Костадинов противоречи на Конституцията, тъй като е насочена към това да отрича човешкото достойнство, свободната воля, гражданските и политически права на български граждани, както и към това да бъде установено държавно управление, което влиза в разрез с основните начала в Конституцията;
  2. Макар тези характеристики да са верни за целия период на съществуване на политическата формация, през последните два месеца изявите на партията, на нейния председател и на привържениците ѝ се радикализират непрестанно и се превръщат в опасност за поддържане на граждански мир в българското общество. Вътрешнополитическата криза и бушуващата война в близост до България също са от значение за оценка естеството на дейността на политическа партия „Възраждане“ и предполагат вземане на мерки за ограничаването ѝ, включително чрез предприемане на мерки за разпускане на партията;
  3. Изразяването на противоположни виждания по основни въпроси на обществено-политически въпроси е нормален процес в една демократичната държава. На това се основава самото функциониране на демократичния модел на управление. Но използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество. Когато участници в политическия живот си поставят за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление, което изначало унищожава защитата на основните права на човека и стъпва на упражняването на терор на гражданите, които не приемат политическите идеи на подобно управление, държавата е длъжна да вземе мерки.

Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу КОВИД кризата и опитите волята на суверена да бъде подменена с интересите на една партия с противозаконни средства. Посочени са и акциите им във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани. „Възраждане“ систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността.

Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на гражданите. Описани са и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване.

Когато партията употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията, смятат подписалите сигнала, смятат вносителите.

Сигналът е адресиран до и.ф. главния прокурор, който може да предприеме действия за разпускането на партията и за обявяването на дейността й за противоконституционна. Копирани са и Висшия адвокатски съвет и Омбудсмана, които имат важна роля за опазване на основните права на гражданите.

БХК пишат до прокуратурата, явно забравили, че преди три години държавното обвинение поиска от съда заличаване на партия „Възраждане“. Прокуратурата настояваше, че има нарушения при регистрацията на партията. Обаче Софийски градски съд отхвърли искането като недопустимо. отхвърли аргументите на държавното обвинение с напомнянето, че данните е трябвало да бъдат изнесени няколко години по-рано.