Хората на Радев овладяват “Автомагистрали” незаконно – уволняват борда с груби нарушения

0
108
Снимка: архив

Регионалният министър Комитова опитва със заповед да уволни ръководството на държавната фирма

Кабинетът на Румен Радев продължава със скандалната чистка и назначения на свои хора на ключови постове в държавата, съобщава ПИК. Вчера регионалната министърка Виолета Комитова е опитала да смени целия борд на държавното предприятие автомагистрали. Тя е издала заповед, но тя е невалидна, тъй като по закон бордът се избира с конкурс и не може да бъде махнат със заповед. Проверка в Търговския регистър показва, че като изпълнителен директор все още е вписан Стоян Беличев, когото Комитова опитала днес да уволни.

Министърката на Радев Комитова е опитала да назначи в новия борд отстранената заради “АПИ гейт” Десислава Христова. През 2019 година избухна скандал за корупция с участието на Христова, която пък живее на семейни начала с новия зам.-министър в МРРБ Тодор Стоянов.

Случаят става още по-интересен – за да може компрометираната Христова да влезе в ръководството на Автомагистрали ЕАД, от поста зам-регионален мкнистър е освободен мъжът до нея – Тодор Стоянов. Той пък стана известен с протестите си пред дома на Бойко Борисов и пред ДАНС в компанията на разпопения Дионисий.

Самата Десислава Христова пък не спира от месец да обикаля медиите с манипулативни твърдения за АПИ и автомагистрали, които до момента се оказват недоказуеми политически атаки.

В новия незаконен борд Комитова опитала да набута и Валери Вълков, бивш изпълнителен директор на Автомагистрали ЕАД и Иван Станчев, ръководител отдел свлачища в държавното дружество.