КОЙ натисна „ENTER“ на Корнелия Нинова по телефона?

0
1246
Корнелия Нинова

Кой може да е важният и влиятелен човек, който предизвика толкова рязък обрат в ръководството на БСП за часове?

Кой натисна „ENTER“ на лидера на БСП Корнелия Нинова, за да откаже скоропостижно и експресно офертата на ГЕРБ-СДС за участие в програмно правителство, след като индикациите бяха други?

Този въпрос убягва от погледите на анализаторите по обясними причини вече втори ден.

На 15 април, в 9:30 часа, Корнелия Нинова категорично е уведомила Бойко Борисов, че БСП ще подкрепи проекто-кабинета “Габриел”. Броени часове след атрактивния брифинг на главния прокурор Гешев, Корнелия Нинова обяви, че прекъсва разговорите с ГЕРБ-СДС и няма да дава подкрепа, написа журналистката Соня Колтиклиева в 5gmedia.

Източници на Breaking.bg потвърдиха информацията, но допълниха още факти. На заседание на ръководството на БСП, на което трябваше да се реши дали да се подкрепи програмен кабинет на Мария Габриел, някой е позвънил на лидера на столетницата. Явно трябва да е бил мноогооо важен човек, защото Нинова напуснала заседание, за да говори необезпокоявана по телефона навън.

Минути по-късно се върнала и категорично заявила, че БСП няма да подкрепи програмно правителство на ГЕРБ-СДС. След което се натъкмили опорки и обяснения защо, „инфлация“, „истанбулска конвенция“-която Нинова като шеф на столетницата подкрепя на заседание на ПЕС в Лисабон през 2017 година и още незначителни оправдания.

Остава висящ въпросът КОЙ е този всесилен човек, наредил на Нинова да се оттегли от преговорите?

Както медията ни съобщи вчера:  На 1 септември 2022 г. Министерството на икономиката съобщи, че служебният министър на икономиката Никола Стоянов е разпоредил всички документи, свързани с паричните преводи на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ към офшорни зони, да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата. Тези преводи са направени, когато начело на „Кинтекс“ все още са хората, назначени по времето, когато Министерството на икономиката, принципал на дъжавното дружество, е ръководено от вицепремиера и министър на икономиката в кабинета „Петков“ Корнелия Нинова.

Още на 11 август 2022 г. ДАНС влезе в държавната оръжейна компания, като на следващ етап бе потвърдено, че за един ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

 Това се случи в същия ден, в който бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов – уволнен от Корнелия Нинова, съобщи за схема за източване на дружеството чрез изплащане на комисиони към частни фирми, които, уж, са съдействали на компанията за печелене на търгове. Така дни преди идването на служебното правителство на офшорка в Дубай са изплатени 800 000 лв.

 “По инструкции на фирмата от офшорната зона, „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, за които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец”, твърди още икономическото министерство, ръководено вече от Никола Стоянов.

 На 5 септември 2022 г. в свой пост във фейсбук лично министърът Стоянов пита дали в министерството не била предварително подготвена схема за източване на държавните дружества, които са под неговата „шапка“.

На същия 5 септември икономическото ведомство официално съобщава, че проверява шефа на министерския кабинет на Нинова Калоян Методиев за договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв., сключени с държавни компании в системата на министерството на икономиката с една определена юридическа кантора. По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

 “Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове“, твърди още министерството на Никола Стоянов. И заключава: “Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи.”

 След сезирането на „другите специализирани органи“ данните за тези схеми за източване на държавните компании в системата на икономическото министерство сякаш потъват в „черна кутия“.

 Защо става това разкри вчера зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов. “Главният прокурор Иван Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго време и чрез тях да бъдат изнудвани политически фигури“, обяви Сарафов и допълни: “Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор, както той каза лично. Аз съм дълбоко убеден, че казуси като този трябва да се решават максимално бързо, а не да се държат години на трупчета – или да бъдат повдигани обвинения и да се внесе делото в съда, или да бъде прекратено.”

Само няколко часа, след като главният прокурор Гешев обяви война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и обвини в предателство евентуалния им партньор в бъдещо управление – ДПС, Корнелия Нинова панически обяви, че прекратява преговорите с тях за експертно правителство. И коментира, че заявката на Мария Габриел бъдещият министър на правосъдието да поиска оставката на Иван Гешев не била в реда на нещата. Остава усещането за някакво задкулисие, което дърпа конците на ръководството на столетницата, срещу което уж Нинова се бори.