Комисията по бюджет и финанси отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за отмяна на дерогацията за покупка на руски петрол от „Лукойл“

0
152
Снимка: НС

В защита на руската компания гласуваха ПП-ДБ, а финансовият министър Асен Василев също се включи в нейна подкрепа

След близо 2 часа разгорещени дебати Комисията по бюджет и финанси отхвърли предложението на ГЕРБ „-СДС за отмяна на дерогацията за покупка на руски петрол от „Лукойл“, съобщи БГНЕС.

Остри изказвания направиха очаквано от БСП – Румен Гечев, и от „Възраждане“ – Цончо Ганев. Изненадата дойде от коалицията на ПП/ДБ, които се включиха в общия хор на русофилските партии. Дори ястреби срещу „Лукойл“ като Мартин Димитров и Георги Ганев не можаха да нарушат партийната дисциплина и също гласуваха против.

Как се връзват милиардите свръхпечалби за „Лукойл“ и Путин с плана за „депутинизация на България“ на ДБ остава пълна мистерия.
Очаквано в пламенна защита на руския петрол за „Лукойл „се включи и министърът на финансите Асен Василев. Не е изненада, тъй като в крайна сметка той им гарантира тези свръхпечалби още в началото на миналата година, като принуди ЕК да им даде дерогация. Срещу каква парична сума беше свършена тази услуга остава мистерия и до ден-днешен.