Няма виновни за смъртта на две момичета под рухналата сграда на ул. „Алабин“

Разследването и делото продължиха 12 години

0
208
смъртта
Сградата взе две жертви-млади момичета, но виновни няма.

И четиримата подсъдими бяха оправдани

Софийския градски съд обяви за невинни 4-мата подсъдими за рухналата сграда на столичната ул. „Алабин“, която уби 2 млади жени през 2006 г.

Съдът не намери за виновни Георги Кирчев, инженер Петър Петров, Николай Симеонов и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ “Медия Манчо”.

Четиримата бяха подсъдими за причиняване смърт на повече от един човек поради немарливо изпълнение на работата.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Пететажната сграда – паметник на културата, на ул. „Алабин” 39, на метри от Съдебната палата, се срути на 19 септември 2006 г. Под руините й остана премазан автомобил с две млади жени вътре – 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които в края на работния ден се намирали в задръстване по оживената улица.

Неразрешените въпроси и до днес са факт, а критиките към прокуратурата съпътстват случая от самото му начало. Емблематично за процеса е определението на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, с което през 2015 г. той отмени прокурорско постановление, което целеше да прекрати разследването по случая с мотив, че няма виновни за срутването на сградата. В решението си съдът отправи критики към разследването, като открои необяснимата „пасивност и бездействие от страна на прокуратурата”, както и работа „при драстично нарушение на изискванията за разумен срок“. Разследването се проточи 10 години. През 2016 г. прокуратурата събра достатъчно доказателства, за да изправи пред съда четиримата – собственикът на сградата, контролиралият ремонта й сградата, управителят на фирмата, извършила инвестиционен контрол, и строителят, собственик на фирмата за ремонти. Те са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост.

Още в началото на процеса преди две години стана ясно, че спрямо Антонов делото ще тече задочно, тъй като той от години е в чужбина и не беше открит, за да бъде призован. Днес прокурорът по делото Момчил Момчев поиска четиримата да бъдат осъдени по предявените обвинения и аргументира тезата си, че всеки един от тях не е изпълнил задълженията си, което е довело до рухването на сградата. Адвокатите на подсъдимите пък пледираха в полза на клиентите си в продължение на часове, като според тях обвиненията са противоречиви и неясни, а престъплението – недоказано.

След оправдателната присъда днес прокурор Момчев коментира: „Прокурорът говори с обвинителния си акт. Нека да видим мотивите на съда какви са, защото към момента не съм наясно въз основа на какво са изградени изводите. След като ги прочета, ще съм наясно. Придържам се към позицията си, считам, че независимо от обективните затруднения, които е имало разследването още от самото начало – първото обективно затруднение по делото с непрецизно извършения оглед, при наличието на рухналата сграда, е много трудно да се установи реално дали е имало рязане на елементи, железа и т.н. Също така една част от доказателствата на досъдебното производство бяха едни, а на съдебното следствие се промениха. Основният и един от малко свидетели-очевидци Николай Александров на съдебното следствие промени показанията си. Той твърдеше, че лично подсъдимият Георги Кирчев е нареждал да се режат колони от сградата, което е довело впоследствие до събарянето й, а след това заяви, че не е вярно. Ще предизвикам производство пред Апелативния съд и да видим дали ще потвърдят присъдата на Градския съд, който може пък и да е сбъркал“.