Лозан Панов: „Задкулисието“ стои зад създаването на „Продължаваме промяната“, както и зад „Възраждане“

0
721
Лозан Панов
Лозан Панов

Според бившия шеф на ВКС в президентската кампания той не е получил никаква подкрепа от ДБ

„Задкулисието“ стои зад създаването на „Продължаваме промяната“ (ПП), както и зад „Възраждане“. Това заяви кандидатът за президент на „Демократична България“ на последните президентски избори Лозан Панов пред bTV.

Бившият председател на Върховния касационен съд (ВКС) изрази мнение, че липсата на политическа подкрепа от дясната коалиция е основната причина за провала на кандидатурата му.

„Цялото кредо на ДБ беше свързано със съдебната реформа и антимафиотския фронт. Те изпуснаха този фронт. Те изпуснаха и съдебната реформа точно в момента, когато можеше да се реализира. В този момент задкулисието успя да създаде два нови проекта. Единият проект е „Възраждане“, а другият е ПП. Всъщност те успяха да изземат от „Демократична България“ основния фронт, който е антимафиотският фронт и съдебната реформа“, заяви Панов.

„Подкрепата на ДБ аз лично не я усетих. Нямаше нито един лидер, който да застане и дори да обяви номера на бюлетината“, изтъкна той . И уточни, че е получил помощ само от „малка група ентусиасти от ядрото на ДСБ“ – една от партиите в ДБ.

По думите му, няма нищо лошо да бъде подкрепен Румен Радев или да се направи коалиция с БСП. „Въпросът е да бъдеш честен с избирателите. Когато не си честен с избирателите, отнасям се към ДБ, това е резултатът, който може да бъде постигнат“, допълни той.

Панов разказа, че е получил предложението да се включи в надпреварата за „Дондуков“ 2 само един ден преди старта й. „За един месец едно лице, което е неразпознаваемо за публиката, трудно може да придобие тази разпознаваемост, особено ако говори честно и открито, и не заобикаля темите, и не говори с политически изказ“, описа Панов себе си.

И добави, че е изненадал десните лидери, като се е съгласил да се кандидатира. „Нямаше подкрепа в хода на цялата кампания. Те дори не познаваха кандидата за вицепрезидент“, продължи той с критиките срещу тях.

По въпроса за евентуални преговори с ГЕРБ и ДПС за правителство Панов коментира, че президентът трябва да умее да хвърля мостове към всички, за да може да има управление – нещо, което е липсвало в предишните парламенти, и това е засилило кризата. Той отказа да коментира пределно слабите изборни резултати на ДБ.