Мария Габриел е депозирала оставката си като еврокомисар

0
113
Мария Габриел

Това съобщи Урсула фон дер Лайен

Мария Габриел е депозирала оставката си от Европейската комисия и тя е приета от председателя Урсула фон дер Лайен, информира Клуб Зет.

Това съобщи днес следобед самата Фон дер Лайен.

Преди няколко дни бе съобщено, че номинираната за български премиер Габлриел излиза в неплатен отпуск. Това означаваше, че тя може да се върне на работа. Сега обаче нещата стават съвсем различни.

Габриел й е съобщила, че днес ще бъде представена на българския президент Румен Радев, за да получи мандат за съставяне на правителство.

„Искам да й благодаря за работата й като еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. За три години и половина в тази роля тя допринесе много за приоритетите на ЕК в тази сфера“, се казва в изявлението на председателя.

Фон дер Лайен благодари на Габриел специално за отличното прилагане на програмата за иновации „Хоризонт Европа“, за насърчаването на иновациите и стартъпите чрез Европейския съвет за иновации (ЕСИ) за личния й ангажимент през Европейската година на младежта.

Същевременно Фон дер Лайен благодари на българката за работата й в Колегиума на комисарите.

„Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм убедена, че нейният европейски опит в този и в предишния Колегиум ще бъдат добре използвани за доброто на страната й“, допълва още шефката на Комисията.

От днес изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер от Дания ще отговаря за изследванията и иновациите, а и зам.-председателят Маргаритис Схинас от Гърция – за образованието, културата и младежта.