На извънредно заседание във вторник парламентът гласува отказа на Мария Габриел от кабинет

0
74
Парламентарната асамблея на съвета на Европа-ПАСЕ.

Папката с втория мандат отива в ПП-ДБ

Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре от 10 ч.

На него ще се гласува заявлението на Мария Габриел, с което оттегли кандидатурата за министър-председател и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на Министерския съвет.

Малко след 9 часа днес Габриел подаде заявление в парламента, с което официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да състави кабинет. Очаква се изявление от ПП-ДБ днес, но все още не е ясно кога.

Снощи премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната, но очевидно призивът е останал нечут.

Ако във вторник Народното събрание се произнесе, президентът Румен Радев може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група – тази на коалицията ПП-ДБ.