Десислава Атанасова: Депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят нито едно решение на МС, ще сме в зала само за промените в конституцията

0
128
Десислава Атанасова Снимка: 24 часа

Поводът е уволнението на директора на „Пирогов“

Депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят нито решение на Министерски съвет, ще влязат в зала само да гласуват по промените в конституцията. Това обяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Реакцията на коалицията идва след уволнението на директора на „Пирогов“ от здравния министър Христо Хинков.

За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са едноличните решения, които взема министърът на здравеопазването по отношение на болница „Пирогов“. Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване.

Според Атанасова премиерът Денков, въпреки уверенията, не управлява държавата, а здравният министър действа сам.

„Ние многократно даваме един и същ сигнал. Когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията. Това за пореден път не се случва“, обясни тя.

ГЕРБ няма да поставя условия, но иска „партньорско отношение“. „Започваме да мислим, че някой умишлено търси провокации“, заподозря тя. Не отговори обаче кого подозира.

„Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката носят последици. Ако искат да носим тази отговорност заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно като тяхното мнозинство с БСП и „Възраждане“ по темата „Лукойл“, то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми“, посочи Атанасова.

Тя не уточни дали парламентарната ѝ група ще бойкотира и гледането на бюджета в зала и комисия.

„За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница „Пирогов“. Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически“, каза депутатката.

„Започва политическо кадруване в търговските дружества. Считаме, че това е недопустимо. В мой личен разговор с премиера Денков по отношение на болница „Пирогов“ от миналата седмица и заявката от него, че това няма да се случи особено ако има доклад, който не е подплатен с никакви доказателства“, каза тя.

Атанасова заключи, че явно не акад. Денков, а министърът на здравеопазването взема решенията, защото на лидерска среща в началото на миналата седмица Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев се разбрали, че не им трябват повече трусове в управлението, а трябва да работят по приемането на бюджет 2024 и конституционните промени.

За да продължи нормално работата, ГЕРБ иска от партньорите си да „преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас“. Колко ще ги чакат, Атанасова не посочи, но „цялата тази недопустима злоупотреба с доверие все някога ще се изчерпи“.

„Нашите нерви са здрави. Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ. Надявам се, че никоя от останалите групи няма да си намери причина да не присъства в зала и да не я подкрепи, защото това е общ законопроект, зад който стоят гласовете на това мнозинство“, коментира тя и припомни отговора но лидера си Борисов на въпроса колко ще издържи правителството. Тогава той каза, че срокът е колкото издържат нервите на всички, но тези на ГЕРБ били здрави заради Шенген, еврозоната и останалите приоритети на кабинета.

Партията на Бойко Борисов нямало да задвижи процедурите по избор на други регулатори.