Николай Денков: Не се успокоявайте от положителния доклад на ЕК

0
31
Министерският съвет

Комисията дала пет положителни констатации и две забележки

Нов доклад за напредъка на България по реформите в съдебната власт, публикува днес Европейската комисия. Очаква се и скоро тя да предложи т. нар. механизъм за сътрудничество и оценка спрямо страната ни да отпадне.

“Крайното решение зависи от Европейския съвет. С други думи не трябва да се успокояваме от тези констатации”, коментира в началото на днешното заседание на Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков.

Комисията е дала пет положителни констатации за България, но и две забележи – че има политическо влияние върху Инспектората на Висшия съдебен съвет, както и че досега няма осъдителни присъди за корупция по високите етажи.

Правителството да отчете пълно изпълнение на препоръките още на следващия Европейски съвет, закани се днес Денков.

Кабинетът ще обсъди проект на решение за приемане на Списък на иновативните училища в България за учебната 2023/2024 г. Очаква се да одобри финансиране на политиката за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища по Закона за държавния бюджет от 2022 година.

Премиерът и министрите ще обсъдят и гаранционно споразумение между Европейската инвестиционна банка и България във връзка с договор за финансиране между ЕИБ и „Българската банка за развитие“ ЕАД на заем, отпуснат на Българската банка за развитие за малките и средните предприятия.