Нинова в битка със софийската организация на БСП, самопредложи се за водач на листата за съветници

0
295
Корнелия Нинова Снимка: архив

Соцлидерката се извинява за Явор Божанков

Периодично припламващият конфликт между партийното ръководство на БСП и столичната организация на столетницата днес се разгоря с нова сила. Повод дадоха подредбата на листата на БСП с кандидатите за общински съветници за предстоящите избори на 29 октомври, както и мястото на коалиционните партньори на партията в листата. Терен на битката, в която се включи лично соцлидерът Корнелия Нинова, стана градската конференция на БСП, която трябва да се произнесе както за листите, така и за кандидатурата за кмет, пише „Сега“.

БСП-София от години е бастион на противниците на Нинова в партията. Тя успя да отстрани бившия председател на организацията Калоян Паргов. Повечето от опозиционно настроените социалисти, които бяха изключени на последния партиен конгрес, принадлежаха към столичната структура. И въпреки това, съпротивата срещу соцлидера там не стихва.

Днес градската конференция се събра на заседание сутринта със задачата да утвърди коалиционната формула, с която БСП да се яви на местните избори в столицата, кандидата за кмет и подредбата на листата с общински съветници. Тази работа й е възложена с партийния устав. Столичните социалисти, начело с водача им Иван Таков, вече подкрепиха номинацията на синдикалистката Ваня Григорова за кмет. Проведоха и преговори с широк кръг леви и крайнолеви партии с амибицията да изградят широка лява коалиция в София. Междувременно, от „Позитано“ 20 водеха собствени преговори с потенциални коалиционни партньори. А номинацията на Григорова партийното ръководство посрещна хладно, предвид на това, че зад нея застана коалицията „Левицата“, в която влизат политици, отцепили се от БСП и до един отявлени противници на Корнелия Нинова. Затова днешната конференция неминуемо водеше до сблъсък.

По време на заседанието се разбра, че БСП-София настоява лидерът му Таков да поведе листата на партията. А също така и че шестото място в листата трябва да бъде най-горното от всички заделени за бъдещите коалиционни партньори. Таков обясни пред делагатите, че партията трябва да се отвори към избирателите от периферията и смята, че това ще стане възможно чрез широка лява коалиция и номинирането на Григорова с нейния синдикален профил. А водещият заседанието Жельо Бойчев изчете дълъг списък с евентуалните коалиционни партньори – „Левицата“, „Неутрална България“, „Български социалдемократи“, „Българска социалдемокрация-Евролевица“, „Атака“, „Нова зора“, „Отечествен съюз“, „Земеделски съюз Александър Стамболийски“. Преговори са били водени дори с „Възраждане“, ИТН и „Български възход“, но без успех.

Тук скочи близкият до Нинова депутат Георги Свиленски. Той обяви, че на коалиционните партньори трябва да се остави по-скоро деветото място в листата, за да бъдат стимулирани да привличат избиратели, а десетото – за гражданска квота. Той предрече, че БСП може да спечели между 5 и 7 места в бъдещия Столичен общински съвет и друга подредба на листата ще лиши членове на БСП от влизане в градския парламент. „Пет социалисти биха били по-добри, отколкото който и да е външен“, заяви Свиленски.

Срещу него изригнаха неколцина делегати, че застрашава проведените коалиционни преговори. „Постигнато е някакво равновесие при преговорите. Ако тръгнем да пипаме сега, това отива по дяволите“, алармира един от тях. „За мен залогът е оцеляването и връщането на БСП на едно достойно място на представителство в София и водеща политическа сила .. Искам да направим битка за България, която да минава през битката за София“, включи се и Жельо Бойчев. Той посочи, че работата на БСП е да наложи в обществото интепретацията, че е единствена алтернатива на „сглобката“ между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Тогава в битката се включи Нинова. Тя използва това, че един от делегатите преди нея спомена за Явор Божанков – бившият соцдепутат, който формално беше от гражданската квота и изостави партията, за да се присъедини към ПП-ДБ. За изненада на присъстващите Нинова си посипа главата с пепел, като определи издигането на Божанков като своя лична грешка, като дори призна, че заради неговата кариера е била разбита великотърновската организация на БСП.

Соцлидерът изтъкна, че някогашният й фаворит не е единственият, който е изоставил партията, и затова трябва да се внимава при кого отиват местата в листите. И накрая предложи себе си за водач на листата, а Ваня Григорова – за втора. Аргументът й беше, че лидерът трябва да мобилизира партията, а популярното лице – периферията.

В този момент някой подсети Бойчев, че има неколцина журналисти в залата и той подкани медиите да напуснат. Така гласуванията по парливите теми ще се проведат в тайна по-късно днес.