„Ню Йорк Таймс“: Кабинетът „Петков“ е пращал оръжия за Украйна с фалшив краен купувач в Полша

0
359
Кирил Петков и Корнелия Нинова Снимка: фейсбук

Само по една сделка в началото на 2022г. украинска авиокомпания е превозила 265 000 килограма ракети, гранати и снаряди за Киев

 

В свое разследване „Ню Йорк Таймс“ разкрива схемата, по която, в първите месеци на 2022-а година, България е произвеждала и доставяла оръжия на Украйна. Според документи, доставките са стигали до Украйна през фалшив полски краен купувач.

Оръжеен търговец от Украйна и българската му връзка успяват да отговорят на притесненията на българските власти доставките за Киев да не бъдат директни заради общественото мнение и историческите връзки с Русия. Според авторите на статията само по една сделка в началото на 2022г. украинска авиокомпания е превозила 265 000 килограма ракети, гранати и снаряди за Украйна.

В ранните седмици на войната в Украйна, докато руската армия напредва към Киев, украинското правителство има нужда от оръжия, бързо. Затова от нейното министерство на отбраната е направено телефонно обаждане, отчаяно и невероятно.

От другата страна на линията е Серхий Пашински, бивш депутат, който пуши цигара от цигара и е бил отговорен за военните разходи в продължение на години. Голяма част от това време той прекарва като следствен по подозрения в корупция и облагодетелстване, което отрича. Сега той живее във фактическо политическо изгнание в имението си в провинцията, отстранен от президента Володимир Зеленски и обещанието му да изкорени корупцията.

„Излезте на улицата и попитайте дали Пашински е престъпник“, каза по националната телевизия Зеленски през 2019 година. „Гарантирам ви, че от 100 човека 100 ще кажат, че той е престъпник.“

Но господин Пашински има връзки в оръжейния бизнес и, може би също толкова важно, той знае как да действа в отбор, без да се притеснява от формалности. В правителство, което го е поставило в центъра на различни скандали. Във военно време това го прави неоценим.

Той отговаря на обаждането.

Осемнайсет месеца по-късно разследване на New York Times откри, че компания, свързана с господин Пашински, е станала най-големият частен снабдител на оръжие в Украйна. Тя купува и продава гранати, артилерийски снаряди и ракети чрез транс-европейска мрежа от посредници. Компанията Ukrainian Armed Technology отчита през миналата година най-добрата година от съществуването си, с продажби на обща стойност над 350 милиона долара, в сравнение с 2,8 милиона долара в годината преди войната, пише „glasove.com“

А господин Пашински отново е разследван, като украинските власти проверяват ценообразуването на Ukrainian Armed Technology и финансовите му връзки с длъжностни лица, отговарящи за обществените поръчки, както и с компании в чужбина, разказаха двама служители, запознати с въпроса.

Този месец следователи от разузнавателната служба претърсиха офисите на държавна компания в търсене на доказателства срещу Ukrainian Armed Technology, казаха правителствени служители, запознати с обиска. Повечето от хората, споделили информация за разследването, го направиха с настояване за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат текущото разследване.

Господин Пашински и изградената от него мрежа осветляват един малко обсъждан аспект от военната стратегия на Украйна.

В името на това оръжията да стигнат до фронтовата линия, лидерите възкресиха фигури от бруталното минало на страната и поне временно отмениха антикорупционната политика, провеждана с години. Държавните служители престанаха да включват в черния списък доставчици, които са измамили армията и се отказаха от множество правила за публично оповестяване, целящи да разкрият лично облагодетелстване.

Администрацията на господин Зеленски направи всичко това, докато обещаваше, че ще продължи да се бори с корупцията. Така се стигна до неудобни противоречия – като това, че администрацията се обърна за помощ към човек, когото е обявила за престъпник, за да купи от него оръжия, да му благодари и да продължи да го разследва. В краткосрочен план рискът се отплаща. Украйна задържа руските войски достатъчно дълго, за да може да пристигне международна помощ. А Ukrainian Armed Technology има текущи договори за десетки милиони долари в подкрепа на военните усилия. Дългосрочният риск е тези временни промени да се утвърдят и господин Пашински и други, които са били отстранени, да излязат от войната с повече пари и влияние от всякога.

Украинските лидери разбират този риск. „Ние не сме големи идеалисти в това отношение“, каза в интервю заместник-министърът на отбраната Володимир Гаврилов. Когато избухна войната, каза той, „искахме огромни количества, веднага“.

Разследване на Times в Европа показва как се е случило това и как политиките на Украйна, породени от отчаяние, са повишили цените и са добавили още един пласт печалба.

Така например мрежата на господин Пашински купува оръжие, след това го продава, след това отново го купува и отново го продава, според секретни договори и правителствени документи, получени от Times, заедно с интервюта с над двайсет настоящи и бивши правителствени служители и фигури от оръжейния бизнес.

С всяка транзакция цените се повишават, а също и печалбите на сътрудниците на господин Пашински, докато крайният купувач – украинската армия – не плати най-високата цена. Използването на множество брокери по този начин може и да е законно, но е също и изпитан начин за повишаване на печалбите, който Пентагонът избягва.

Според служител, запознат с финансирането на Украйна по време на войната, голяма част от средствата, с които се захранва тази система, идват от европейската помощ. Но европейските и американските официални лица не желаят да обсъждат господин Пашински, тъй като се страхуват да не се причислят към руския наратив за безнадеждната корумпираност на украинското правителство и нуждата то да бъде сменено.

В частен план обаче те казват, че появяването отново на фигури като господин Пашински е една от причините американското и британското правителства да купуват боеприпаси за Украйна, а не просто да отпускат пари.

Господин Пашински, който е ръководител на търговската група Ukrainian Armored Technology отрича да има какъвто и да e финансов интерес в оръжейния бизнес. На хартия това е вярно. Но в Украйна документите не винаги отразяват реалността.

Служители от три различни ресора на украинското правителство, включително високопоставен служител, отговарящ за доставките на оръжие, твърдят, че когато правителството иска да купува от Ukrainian Armored Technology, то преговарая с господин Пашински. „Той винаги се e грижил за организацията в тази компания“, казва Гаврилов.

Украинската армия разчита в голяма степен на боеприпаси от съветски калибър, а те са налични в ограничено количество, най-вече в страните от бившия съветски блок, включително и в такива, които не желаят да предизвикват враждебност от страна Русия с това, че продават на Украйна. За да се получи достъп до такива доставки, са необходими опитни посредници, каквито господин Пашински и екипът му имат.

Господин Пашински отрича да е водил преговори за такива сделки и обяснява дългогодишните скандали с руски кампании за дезинформация. „Никога не съм бил и няма да бъда олицетворение или символ на корумпирана система“, казва той.

И признава, че в момента тече наказателно разследване, но подчертава, че то е мотивирано от погрешното схващане на държавните органи, че търговците на оръжие реализират несправедливо високи печалби. Той нарече себе си „отговорен гражданин на страната си, който никога не я е предавал и няма да я предаде.“

Що се отнася до телевизионните забележки на господин Зеленски отпреди няколко години, „президентът просто е допуснал грешка“, каза Пашински. „Той също е човек, който греши.“

Недоброжелателите на господин Пашински казват, че той е печалбар. Радетелите за добро управление и политическите му опоненти са недоволни от неговото възраждане. Но дори и те са почти единодушни, че днешната линия на „оръжие на всяка цена“ е идеална за господин Пашински.

През 2015 г. служител на военните поръчки на име Нели Стелмак е поканена на среща с господин Пашински. По това време той е значима фигура в политиката. За кратко е заемал поста началник на канцеларията на президента – нещо като началника на канцеларията на Белия дом – а в онзи момент е председател на парламентарната комисия по сигурност и отбрана. Това му дава централна роля в надзора на покупките на оръжие в момент, когато Украйна харчи много, за да изгради военна крепост срещу Русия.

Поканата за среща е изненадваща, защото госпожа Стелмак купува не смъртоносни стоки, а не оръжие. Тя си спомни, че когато отишла в кабинета му, господин Пашински ѝ казал да купи гориво от избран от него доставчик, а не от такъв с най-ниска цена.

Тя била изненадана. „Мислех, че трябва да се борим с враговете, а не да крадем“, каза тя в интервю наскоро. „Когато отговорих, че ще работя според закона, започнах да имам проблеми“, разказа госпожа Стелмак. Господин Пашински праща държавни обвинители да я разпитват.

Правителството все пак купува горивото от предпочетения от господин Пашински доставчик. Той представи на Times държавно писмо, в което се казва, че избраните от него доставчици взимат по-малко от предишните, но не се разглежда въпросът дали има доставчици, които биха стрували още по-евтино. И въпреки че покупката на гориво се превърна в моментна полемика, от нея не произтече нищо. С господин Пашински случаят най-често е такъв.

През годините наказателните преследвания за неговите сделки биват прекратявани. Проваля се разследване за корупция във връзка с отчуждаване на фабрика за бонбони. Синът на господин Пашински получава работа в държавна фирма за закупуване на оръжие, а Ukrainian Armored Technology печели държавни поръчки за минохвъргачки и бронирани машини, въпреки малкото си служители и липсата на производствени мощности. Семейството му купува Мерцедес и Рейндж Роувър и живее в къща в оградено имение с площ от 10 000 кв.м., с езеро и частна църква.

Местната корупция е постоянна грижа на американските и европейските лидери. Те искаха да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу Русия, но се страхуваха да хвърлят пари за политици, за които това е средство за лично облагодетелстване. Западът дълго време оказваше натиск върху Украйна да изкорени корупцията, посочвайки това като условие за присъединяването на страната към военния алианс НАТО и Европейския съюз.

Когато Transparency International проучва системата за закупуване на оръжия в Украйна за своя доклад за 2015 г., разследващите посочват конфликта на интереси на господин Пашински – крупен оръжеен играч и същевременно председател на комисията, наблюдаваща сделките с оръжие – като пречка за прочистването, казва човек, работил по това проучване.

Айварас Абромавичиус, тогавашен ръководител на най-голямата държавна оръжейна компания в страната и бивш министър, заяви в радиоинтервю през 2019 г., че господин Пашински е собственик на Ukrainian Armored Technology. „Да бъдеш бенефициент в сянка на такива правомощия и да бъдеш в комисията, разбира се, е неправилно“, каза той.

Господин Пашински обаче е господар в задимена стая, както често изглежда неговият кабинет, в който той пуши цигарите си Parliament Night Blue. Той отминава споровете с контраобвинения или със заплашителен хумор. Влиза в юмручен бой от трибуната на парламента. Той отправя обвинения към членовете на антикорупционната комисия НАКО, че са чуждестранни агенти, разказа изпълнителният директор на агенцията Олена Трегуб.

Веднъж членовете на НАКО се събрали в зала, за да изслушат как господин Пашински обсъжда голяма военна покупка. Седнал начело на масата в заседателната зала, с украинското знаме зад гърба си, господин Пашински протегнал ръка напред и поставил на масата експлозивен снаряд. „Имате късмет, че това е фалшиво“, казал той с усмивка, за което свидетелства присъствалата на срещата госпожа Трегуб, както и снимка, направена на тази среща.

Една от адвокатките на комисията, Тетияна Блистив, заявява в интервю, че в продължение на години господин Пашински ѝ е нареждал да пише официални писма, за да помогне за насочването на бизнеса към компании, сред които и Ukrainian Armored Technology. През 2018 г., когато изглежда, че господин Пашински ще бъде освободен от длъжност, тя се изправя срещу него и отказва. Господин Пашински я повикал в кабинета си, където седял, пушейки зад бюрото си. По думите ѝ, когато пристигнала, той се приближил към нея, гръмко я обвинил в корупция и заплашил, че ще повдигне обвинение срещу нея. Когато я хванал за ръката, тя отворила вратата с надеждата, че ще се отдръпне, ако види хора в приемната.

„Животът не струва скъпо“, спомня си тя неговите думи. След това той споменал децата ѝ. Госпожа Блистив събщава на властите за господин Пашински. „Те се изсмяха. Всички бяха на негова страна“, каза тя.

Според разказа на господин Пашински, спорът между тях е бил заради неговото обвинение, че тя е присвоила пари. Той твърди, че я е предал на прокурорите и че никога не ѝ е нареждал да пише писма в полза на дадена компания. На нито един от двамата не е повдигнато обвинение.

Избирателите изгонват господин Пашински от парламента през 2019 година – същата, в която и президентът Зеленски встъпи в длъжност с обещанието, че ще се заеме сериозно с корупцията.

Почти веднага аурата на непобедимост на господин Пашински изчезва.

Антикорупционното бюро на страната започва да го разследва по обвинения в „злоупотреба със служебно положение“, показват съдебни протоколи, предоставени от украинската компания за данни YouControl. Следователите нахлуват в дома му в 7 ч. сутринта на 24 февруари 2020 г., пише господин Пашински във Facebook. Военните спират да възлагат значителни поръчки на Ukrainian Armored Technology, а антикорупционни следователи нахлуват в офиса му, конфискувайки документи и хард диск.

Скоро след идването на власт на новия президент господин Пашински е арестуван заради пътен инцидент отпреди три години. При него господин Пашински е излязъл от колата си и е стрелял с пистолет във въздуха. Другият шофьор отговорил, удрряйки го с бутилка по главата и Пашински заявява в съда „Бях принуден да го застрелям в крака.“ Съдията го поставя временно под домашен арест по дело, което все още е висящо. Ерата на Пашински изглежда е приключила.

Когато руските войски започват да се струпват на украинската граница през януари 2022 г., господин Пашински вижда възможност. Войната изглежда неизбежна, а Украйна изпитва недостиг на оръжие. Украйна е направила много малко покупки на оръжие през последните 18 месеца.

Преразглеждането на политиката от господин Зеленски е направило обществените поръчки по-прозрачни и но и по-малко ефективни. Старата система е изчезнала, но никой не може да измисли нова. Господин Пашински започва да казва на познатите си военни, че ако го помолят, той може да достави оръжия, разказват правителствени служители.

Тогава телефонът иззвънява и той е поканен на среща с представители на отбраната, твърдят четирима души, запознати с историята.

Големите доставки от НАТО все още не са започнали, а страната отчаяно се нуждае от боеприпаси съветски калибър. Най-важният доставчик – България – отказва да продава директно на Украйна от страх да не разстрои Русия. Това прави господин Пашински особено ценен, твърдят служителите. Ukrainian Armored Technique има връзки в България. Контактът на господин Пашински там е брокер на име Калоян Станиславов. Според правителствени документи и бизнес партньори, двамата се познават чрез литовски политик, осъден по обвинения в корупция.

Господин Станиславов успява да накара българските предприятия да дадат приоритет на поръчките му. В началото на миналата година господин Станиславов е закупил почти всичкия наличен барут, което е объркало конкурентите му.

Тъй като България не разрешава директни продажби на боеприпаси за Украйна, Ukrainian Armored Technology сключва сделка със 70-годишния полски посредник Анджей Ковалчик. Той получава документи, в които като краен купувач фалшиво е посочена Полша, а не Украйна, се вижда в документите по сделката.

Документите сочат, че оръжията са преминали от българските производители към господин Станиславов, след това към полския посредник, след това към Ukrainian Armored Technology и накрая към украинската армия. Транспортните документи за една от сделките показват, че украинска авиокомпания е превозила 265 000 килограма ракети, гранати и снаряди от България до Полша за доставка в Украйна.

С всяка стъпка цените се повишават, призна господин Станиславов в кратко интервю. Полският посредник, например, взема част от цената. „Той има някакъв приход от печалбата“, каза господин Станиславов. „Разбира се. Защото това е компания.“ Господин Ковалчик каза, че неговата компания взема само малка печалба от такива сделки.

Тези увеличения на цените са от полза за Ukrainian Armored Technology, защото тя начислява такси на украинската армия върху покупната цена.

Според запознат служител, украинските прокурори сега разследват тази мрежа и проверяват дали господин Пашински е получил подкупи от полския посредник. Господин Пашински заяви, че познава този човек, но не са имали финансови взаимоотношения.

Седмици след началото на войната Ukrainian Armored Technology има държавни договори за десетки милиони долари за минохвъргачки, ракети, снаряди и гранати. Само през март 2022 г., според документите, Украйна се е съгласила да плати на компанията над 100 милиона долара.

През голяма част от миналата година Ukrainian Armored Technology е доставяла по-надеждно от държавните компании, показва одит на Министерството на отбраната.

Някои украински държавни представители обвиняват компанията, че е повишила цените като е участвала в търгове за закупуване на оръжия срещу държавните компании. Ако това е така, то не е изцяло по вина на господин Пашински. В началото на войната украинското правителство можеше да запази антикорупционните си правила непроменени и да остави правителството да извършва покупките. Вместо това длъжностните лица решиха да привлекат възможно най-много оръжейни посредници и премахнаха някои правила за разкриване на информация.

Целта е била да се използват възможно най-много източници и да се премахнат възможно най-много бариери. Резултатът беше лудост. „Имахме случаи, в които две държавни компании се конкурират за една и съща стока“, спомня си господин Гаврилов, заместник-министър на отбраната. Хиляди брокери се отзовават на призива, разказва господин Гаврилов, но малцина от тях имат връзките на господин Пашински. Само 10-15 процента от тях успяваха да намерят обещаните боеприпаси. Само около половината от тях доставят, каза още той.

Служителите съобщават, че най-успешните брокери са се ориентирали към старите начини на правене на бизнес. Господин Пашински осигури важни доставки преди съюзниците на Украйна, каза господин Гаврилов. И беше категоричен, че хората, които са доставяли в онзи тежък период, не бива да бъдат подлагани на съмнение ретроспективно. „Нека не пипаме хората заради това, което са направили през февруари-март 2022 година“, каза господин Гаврилов. „Дори и то да изглежда подозрително.“