Окончателно антикорупционната комисия се разделя на две

0
106
Снимка: архив

Създава се нова Комисия за противодействие на корупцията, ще може да ползва СРС-та

Депутатите одобриха окончателно промените в закона за противодействие на корупцията. С него досегашната КПКОНПИ се разделя на две и се създава нова Комисия за противодействие на корупцията, която ще разследва лицата, заемащи високи публични длъжности.

Народните представители записаха, че членовете на новия орган трябва да бъдат избрани до 3 месеца от влизането на закона в сила.

Комисията ще се състои от 3-ма човека като всеки трябва да има или юридическо, или икономическо образование. Членовете ще трябва да имат стаж от седем години юридически стаж или седем години професионален опит в службите за сигурност.

Всеки един от членовете на Антикорупционната комисия ще председателства комисията по веднъж.

Новата антикорупционна комисия ще изисква разрешение за използване на специални разузнавателни средства и на полицаи под прикритие

Реформата на антикорупционната комисия е задължителна, за да може страната ни да изпълни условията по Плана за възстановяване и устойчивост.

Антикорупционната комисия ще започне да функционира, когато бъдат избрани нейните членове – тоест до три месеца“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

След решението Делян Пеевски от ДПС заяви, че е бил приет най-добрият вариант на този закон. Пеевски каза, че новата антикорупционна комисия ще има облекчена структура , изключително независим директор на дирекция с големи правомощия, което да позволи да сезира и българската, и европейската прокуратура. Според Пеевски това показва, че ще има независим човек, който няма да подбира сигналите.