Откриват македонски културен клуб в Благоевград, местната власт го нарече „груба провокация”

0
76
Културният клуб на "македонците" в Благоевград.

Ръководителят на македонската опозиция Християн Мицкоски ще пристигне в Благоевград в неделя

Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров ще бъде открит в неделя в Благоевград, а за официалната церемония от Скопие ще пристигне делегация на ВМРО-ДПМНЕ начело с лидера Християн Мицкоски, съобщи македонският в. „Република“. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски късно снощи отказа поканата на организаторите, но призова всички, които имат възможност, да бъдат в българския град на 30 октомври, защото откриването на културни центрове е начин за сближаване не само на гражданите, но и държавите.

Инициативата за създаването на клуб „Никола Вапцаров“ е на македонска организация от диаспората, но премиерът Ковачевски обяви, че и държавата е помогнала. Покана за участие е изпратена и до посолството на Македония в София и новия посланик Агнеса Руси Поповска, която вчера се срещна с българския министър на външните работи. Обявеното откриване на македонския клуб обаче предизвика остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците приеха специална декларация, в която се посочва, че „създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации“. „Нито съм издавал разрешение, нито пък забрана да се открива частен македонски културен клуб. Ако някой спекулира с моето име и кметската институция, това е лъжа. Това мероприятие няма нищо общо с общината и ние нямаме отношение. Една група хора са наели помещение от частно лице и са решили да си правят клуб. Общината няма да официализира това частно мероприятие. Получих покана за откриването, но няма да отида.“ Такъв коментар направи кметът на Благоевград Илко Стоянов по повод на информацията от нерегистрираната ОМО „Илинден“ – ПИРИН, че „откриването е официално позволено от кмета“.

Декларацията на общинския съвет в Благоевград пък стана повод за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се посочва, че Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации в съдържанието, които се отнасят за македонския народ.

Съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки настоя за отговори от служебния кабинет във връзка с предстоящото откриване на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

Той пита дали в организацията на клуба има лица, свързани със сепаратистките организации ОМО „Илинден“ и ОМО“Илинден“ – Пирин, има ли налице подадена информация и искане от официалните власти на Северна Македония за откриване на културен клуб в Благоевград и как ще бъде администриран той. Според различни информации помещението, в което ще се помещава, е наето от лице, свързано със закритото с решение на Окръжния съд в Благоевград „Сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. То беше заличено, защото част от формулираните в устава му цели, противоречат на българската конституция.

„Недопустимо е в сърцето на Пиринска Македония да бъде открит клуб, който да сее сепаратизъм и антибългарски тези. Припомням, че против се обяви и Общинският съвет на община Благоевград, който прие декларация по темата“, пише още съпредседателят на ВМРО в нарочно писмо до министър-председателя Гълъб Донев.