Парламентарна комисия ще проверява сигурността на машинния вот

0
37
Машините са подготвени за измами.

Георги Свиленски от БСП не получи подкрепа за неин председател

Депутатите създадоха временна парламентарна комисия, чиято задача ще е да наблюдава за сигурността на машинния вот. Дебатът в зала не се размина без остри реплики, взаимни обвинения и лични нападки.

Местните избори на 29 октомври повишиха градусите в пленарната зала. БСП поискаха да се създаде временна комисия, която да провери дали има възможности за пробив в машинния софтуер. От левицата обявиха, че имат основания да вярват, че машините вече са били манипулирани.

„Дали това щеше да е мнозинството, ако беше проведен честно този вот“, заяви по време на дебата Борислав Гуцанов от БСП.

От ПП-ДБ контрираха, че „опитите на БСП да поставят под съмнение резултата от последните избори е несъстоятелен“. Обединението обаче подкрепи създаването на комисията, за да станело ясно, че проблем няма.

Създаването на комисията подкрепиха от ГЕРБ- СДС и ДПС. От „Има такъв народ“ също заявиха, че миналия вот е бил манипулиран.

Новата комисия ще работи три месеца. За неин председател бе предложен Георги Свиленски от левицата, който обаче не събра нужната подкрепа.