Планът „Радев“-избори на 3 септември

1
668
Румен Радев

Протакане на мандатите до приемане на бюджет и закони за плана за възстановяване

Стефан Ташев

Избори на 3 септември и разпускане на парламента на 2 юли, това гласи планът „Радев“ за доразбиване на политическата система в страната.

Президентът не желае редовно правителство и иска да управлява еднолично със служебни кабинети, без контрол от парламента. Всичките му ходове са в тази посока, активно за него работят ПП-ДБ, които блокират работата на Народното събрание с идиотски предложения и идеи.

В понеделник предложената от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел трябва да върне мандата на Радев с правителство и имена на министри в него. Тя днес обяви, че ще го изпълни.

При това положение другата седмица предложеното от нея правителство трябва да бъде гласувано в пленарна зала.

Ако то не бъде одобрено, а планът „Радев“ иска точно това, мандатът отива в ПП-ДБ. Президентът ще го връчи на 29 май. Седмица по-късно ПП-ДБ трябва да представят кабинет, който да се гласува в парламента някъде около 7 юни. Ако и той не мине мандатът се дава на парламентарна група по решение на Радев. И той ще бъде връчен, вероятно на БСП както винаги, на сакралната дата 9 юни. Те ще имат 2 седмици да предложат премиер. През това време президента ще даде ултиматуми, както стана през юли 2021 година да бъде приет бюджет и законите за Плана за възстановяване, ще бави топката, както и мандатоносителят. Така направи м.г. Корнелия Нинова след свалянето на кабинета „Петков“.

Кабинет с третия мандат ще бъде представен евентуално на 26 юни и ако той бъде отхвърлен, Радев ще закрие Народното събрание на 30 юни и ще издаде указ за насрочване на поредните, шести, извънредни избори за парламент на 2 юли, като датата на вота е 3 септември. Това означава трета година безконтролно управление на служебни кабинети назначени от Радев и пълен контрол над държавата. Насрочването на изборите за 3 септември ще избегне едновременното провежданите и на местен вот, който трябва да се проведе октомври-ноември тази година. Дали този план ще се осъществи, зависи от парламента.