”Politico”: ГЕРБ – 23%, БСП – 15%, ИТН – 14%, “Продължаваме промяната” – 13%

0
573
Снимка: архив

Новата формация на дуто Петков/Василев „Продължаваме промяната” – се класира чак на четвърто място с13%

ГЕРБ запазва първото се място с 23%. Твърдо второто място се заема от БСП с 15%. ИТН се срива на трето място с 14%. Това показва проучване на „Politico“.

Новата формация на дуто Петков/Василев „Продължаваме промяната” – се класира чак на четвърто място с13%. Няма промяна в подкрепата за “Демократична България” – 12% И за ДПС – 11% “Изправи се.БГ! Ние идваме!” е на ръба на влизането в парламента с 4% Данните на Politico обхващат картината в страната до 26 септември.

И брюкселското издание показва, че по всяка вероятност новият играч на политическата сцена, зад който застана “дуото от Харвард” черпи електорат по-скоро от най-логичния си съюзник в лицето на “Демократична България” и “Има такъв народ”, за които упорито се твърди, че са разочаровали избирателите си.

Крахът в доверието към ИТН започна още с действията на формацията на 12 юли – ден след изборите за 46-тото Народно събрание. Загуба на електорат се отчита основно след като бе обявен окончателния вариант на правителството, предложено от ИТН.

След като няколко родни социологически агенции отчетоха възход за БСП, това се потвърждава и от “Politico”, които отреждат на водената от Нинова формация второто място.

На твърд електорат разчитат и от ДПС, както и от ГЕРБ. Борисовата формация в момента е на “гребена на вълната”. Според “Politico” партията на Борисов е доста пред опонентите си. Тя е достигнала максимална консолидация на ядрото си и не е помръднала от спечелените през юли 23%.