ПП, БСП и ДБ аплодират Минчев, Тошко Йорданов: Проява, сравнима с конгрес на БКП

0
52
Снимка: архив

Оставката на председателя поискана, защото искал да скрие лицето на един национален предател

Председателят на НС Никола Минчев бе посрещнат с аплодисменти от депутатите на ПП, БСП и ДБ. Той се появи със закъснения в пленарната зала, докато започна обсъждането на искането му за оставка.

Като точка първа в дневния ред влезе именно искането от страна на ИТН, което бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Причината е, че вчера по време на пленарното заседание, Минчев не допусна закрито заседание, за да може външният министър Теодора Генчовска да разкрие цялата истина около обещанията, дадени от страна на Кирил Петков да свали ветото над РС Македония за членство в ЕС.

„Проява, сравнима с конгрес на БКП“, заяви от трибуната Тошко Йорданов по повод аплодисментите за Минчев.

Според Андрей Гюров от ПП „мафията искала да удари върха на държавата“, визирайки именно председателят на парламента. Това било дестабилизиране на държавата и отново заговори за Капитан Андреево. „Показва атака срещу председателят на парламента, брилянтен юрист, водещ институцията с чест. Пазител на политическия морал“, похвали своя съпартиец Гюров. Според него днес „мафията щяла да си преброи гласовете“, което взриви цялата зала. По думите му темата за РС Македония е сценарий и станало ясно, че никой не е правил никакви договорки.

„В това изказване бяха отправени обидни квалификации към народните представители. 120 души, избрани от народа легитимно, подписали са се под искането за оставка на председателя на Народното събрание. Аз не си представям да нарека, който и да било в тази зала „мафия“, защото това означава, че наричам мафия тези, които са го избрали. Това е позор и дъно за българския парламент. Това, че се иска оставка и вървят политически процеси, описани в конституцията и правилника на Народното събрание, не ни дава право да се петни държавността и Народното събрание“, възмути се Йордан Цонев от ДПС.

Лидерът на ДПС също призова да се съхрани поне малкото достойнство, останало на Народното събрание, защото независимо кои днес са министри и народни представители, България и утре ще я има. „Ако за вас е приемливо някой да ви нарича мафиот, не допускайте политиците в България да бъдат наричани мафия, на хора които правят такава автооценка. Правете си я в стаите, но не и от трибуната на Народното събрание“, допълни още Мустафа Карадайъ.

„От ПП ще излизат и ще говорят откровени лъжи, говорят се глупости за диванчета и мафия“, заяви Тошко Йорданов и се обърна към Петков с „неуважаемия премиер“, тъй като министър-председателят не спря да подвиква от мястото си.

Йорданов разкри, че често на председателски съвети Минчев е чакал да му се спуснат нареждания от Министерския съвет.

Станислав Балабанов подчерта, че идеята на това правителство е била почтеност и нулева толерантност към корупцията, но нито едно от двете не се е случило. Като допълнение не са направени никакви реформи. А оставката на Никола Минчев е поискана, защото е искал да скрие лицето на един национален предател, който седи днес в пленарна зала.

„Аз вечер спя спокойно, нито обикалям квартири, апартаменти и не предлагам подкупи“, заяви още Балабанов.

Кристиян Вигенин, който председателства Народното събрание, се закани да изгони Балабанов, защото оскърбил Кирил Петков, като го нарекъл национален предател.

От ГЕРБ подчертаха, че присъствието на Кирил Петков в пленарна зала, за да подкрепи Никола Минчев, пренебрегвайки посещението си в Баку, е именно фактът, че отново се е провалил в преговорите за по-евтин газ./Tribune