Правната комисия уважи ветото на президента върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор

0
63
Снимка: Novini.bg

Депутатите признаха, че са гласувани прибързано

Правната комисия на парламента уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи БТА.

На 1 февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи сега действащият ВСС и Пленум. Според приетите текстове до избирането на ВСС и Висш прокурорски съвет, настоящият ВСС продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, съдийска и прокурорска колегия. Текстовете предвиждат още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1 февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава смята, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Стою Стоев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи повторно приемане за промените. Той добави, че ще бъдат предложени текстове, които да не създават предпоставки за превратно тълкуване, за да може съдебната система да функционира без сътресения.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че се е бързало с приемането на Конституцията и добави, че още един месец е щял да бъде достатъчен, за да бъдат прегледани преходните и заключителните разпоредби. По думите му обаче е било казано, че заради политическа целесъобразност и приемането ни в Шенген трябва да бъдат гласувани бързо промените в основния закон.

В подкрепа на ветото и на идеята, че са необходими корекции на текстовете се изказаха още от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“. Петър Петров от „Възраждане“ предупреди, че ако законодателните промени бъдат приети наново от парламента, т.е. ако ветото на президента не мине, то те ще потърсят подкрепа от другите парламентарни групи за внасяне на конституционна жалба.