Правосъдният министър Атанас Славов: Приетите промени в конституцията са по-добри от внесените

0
24
Атанас Славов

Не се притесняваме, че ще бъдат атакувани пред Конституционния съд, обяви Христо Иванов

Правосъдният министър Атанас Славов посочи, че след днешните промени в конституцията за 30 г. това е най-голямата стъпка страната да европейска и правова държава. „България ще остане парламентарна република, това означава, че плурализмът и вземането на мнения ще е на 1 място, а не едноличното вземане на решения“, доволен бе той в парламентарните кулоари минути след като депутатите официално промениха конституцията.

„Приетите промени са по-добри от внесените“, смята министърът, който е доволен от диалога и разумното поведение на законотворците.

Това е истинското начало на съдебна реформа, смята пък Христо Иванов от ПП-ДБ. Те дават възможност тя да започне, най вече и с кадровите решения, които предстоят, за да постигнат целите, които си били поставили – независимост на съда, прокуратура, която е отчетна пред обществото и служи на закона и правосъдие по европейски стандарт.

Иванов е доволен, че парламентът е показал, че може да изгражда такива съгласия „при всички турбуленции и спорове“. И благодари на всички, дори и на опозицията, която се държала аргументирано, като стана ясно, че визира БСП.

„Не се притесняваме, че промените ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. Ще изчакаме той да се произнесе, лаконичен бе Иванов на въпрос имат ли притеснения от заканата на“ Възраждане“ и ИТН да се обърнат към КС.

„Става възможно да продължим институционалното разграждане на корупционния модел в България. Той в различните периоди е олицетворяван от различни образи. Важното на промените е , че съумяхме да изградим политически консенсус, независимо как сме се обвинявали взаимно, да изградим институции, които да разреши тези казуси“, заяви Иванов. Всичко това обаче зависи от „завършването на архитектурата“. „Трябва да променим устройствените, процесуалните закони, след това трябва да вземем важни кадрови решения“, обяви съпредседателят на ДБ.

„След 33 г. общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат 33 г. и крайният резултат е липса на чувство на справедливост и законност, днес може да кажем че тези правила се смениха. Следващите стъпки няма да са лесни. Следващата стъпка е регулаторите, както и органите, които бяха променени сега да се попълнят с качествени кадри. Рамката е сложена по правилния начин, сега ако има хора с голям професионализъм, които да заменят тези позиции, промяната ще е необратима“, смята пък Кирил Петков от ПП.