Алибегов: Динкова министър на туризма ли е? Или политическо лице от „Да, България“

0
111
Ричард Алибегов

Тя не взима никакво отношение по въпроса с перките в морето, защото е излъчена от „Да, България“, която е вносител на този закон

Не само нашата Асоциация дава такава негативна и изключително слаба оценка на работата на министър Динкова. Около 11-12 са негативните становища за нея от различни сдружения и асоциации в туристическия сектор“, каза председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БГНЕС. Припомняме, че вчера съпредседателят на асоциацията Павлин Петров разкритикува Динкова след нейно интервю през уикенда и писа слаб 2 на министъра на туризма.

Истината е, че в сектора има други изключително подготвени хора, които да тропнат с юмрук по масата на Асен Василев, и да отстояват бюджета за туризма. „Имаме 10 милиона лева бюджет, а Черна гора – като наш най-малък конкурент, например, разполага с 25 милиона евро бюджет за реклама. Ние сме толкова изостанали спрямо другите страни, че дори е срамно“, допълни експертът в бранша. Знаете ли как изглежда Динкова отстрани за нас? – тя не взима никакво отношение по въпроса с перките в морето, защото е излъчена от „Да, България“, която е вносител на Закона за перките в морето. И питаме сега – тя министър на туризма ли е, или политическо лице от „Да, България“, попита още Алибегов. В туризма няма място за политика, държавата трябва да подкрепя бизнеса, а не да му пречи всячески.

Негативите, които България причини на руските туристи, че отеква още много години върху туризма у нас – поне в следващите 10 години, смята Алибегов. „Войната е нещо много лошо, но нито нашите партньори в Гърция, Албания или Хърватска, Черна гора, Македония, Сърбия – никой не си позволи да изгони руските туристи, нищо, че Гърция и Хърватия са част от ЕС. И като говоря с нашите сродни организации в Гърция, например, и им разказвам как тук дори коли с руски номера не могат да влизат, те казват: „ако това се случи у нас, сигурно министърът, взел това решение, ще бъде извлачен от министерството му“. Те не могат да разберат защо се случва това, в Гърция е пълно с руски туристи. Какво общо има един обикновен турист с политиката на държавния си глава?

С какво човек, руски турист, който е приел България за своя страна, в която си купува имот, да е виновен за някаква държавна политика? Руските туристи идваха през май и си тръгваха през ноември, не идват само за един уикенд. Бяха си отворили техни магазини, самите те инвестираха в България, ние решихме да ги изгоним. Нашите партньори в Гърция и Хърватска ни се смеят и ни се подиграват. И след края на войната руските туристи няма да се върнат у нас, защото помнят как сме се отнесли към тях“, възмути се Алибегов.