Председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева проведе открит урок по конституция пред ученици от Кърджали

0
77
парламент
Цвета Караянчева

Събитието бе в Регионалния исторически музей

Открит урок по конституция проведе председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева в Регионалния исторически музей в Кърджали по повод 145-та годишнина от приемането на Търновската конституция – основният закон на Третата българска държава.  В него  се включиха Школите по история към СУ „П.Р.Славейков“ и СУ „Васил Левски“ – Крумовград, както и ученици от ЕГ „Христо Ботев“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Йордан Йовков“,  ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“, ПГ по икономика „Алеко Константинов“ и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Дължим на учредителите дълбока признателност за това, че приемат документ, силно демократичен за времето си, който регламентира държавното устройство и гарантира разделението на властите в новоосвободена България, заяви Караянчева.

Тя ще сподели с участниците интересни факти, свързани Учредителното събрание във Велико Търново през 1879 г и усилията на тогавашните народни представители да изградят равноправна европейска държава. Присъстващите научиха къде е изработен звънецът, използван по време на заседанията от Антим Първи, кой организира първият политически салон в България и на колко франка е възлизала издръжката на депутатите.

Цвета Караянчева подари на училищата-участници в него екземпляри от Търновската Конституция и копия на т.нар. Сребърна Конституция, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и превръщането на княжеството в царство.

Преди това председателят на 44-то Народно събрание отбеляза Деня на конституцията с беседа в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.