Председателят на парламента подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия

0
306
Никола Минчев

Министърът на отбраната използва по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия в Украйна, каза Николай Минчев

Никола Минчев обяви, че подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия и преместването му от центъра на София. „Лично на мен никога не ми е носел позитивни мисли, ако застана пред него“, обясни председателят на парламента по NOVA.

„3 март е националният ни празник, но не мисля, че той трябва да бъде бойкотиран. Не трябва да се изразява такава огромна благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините“, обясни в отговор председателят на Народното събрание.

„Самостоятелни санкции срещу Русия България не планира, ние сме част от реакцията на ЕС“, посочи още Минчев.

Той заяви, че България може да предостави хуманитарна помощ, но още не се знаела каква. Минчев беше категоричен, че това е война.

„Да, министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война“. По отношение на исканата оставка на Янев, председателят каза, че тя не е на дневен ред в НС.

„Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС – ще я разгледаме. Аз в момента, казвайки, моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната – изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос“, каза Минчев.

За него няма да има разклащане на коалицията.

По въпроса с декларацията, осъждаща руската инвазия в Украйна, той подчерта, че тя е била подкрепена с много сериозно мнозинство.

„Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Това се дължи и на недалновидна политика и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките – имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива“.