Росен Желязков увери украинския си колега, че България подкрепя категорично Украйна

0
45
Росен Желязков и Руслан Стефанчук Снимка: НС

България категорично осъжда непровокираната и неоправдана агресия на Русия срещу суверенна и независима Украйна, отбеляза Желязков на срещата си с Руслан Стефанчук

България ще продължи да подкрепя Украйна категорично с всички инструменти, с които разполага, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. Двамата разговаряха в рамките на Конференцията на председателите на парламенти на държавите, членки на Европейския съюз, в Прага, Чехия, съобщиха от пресцентъра на НС.

България категорично осъжда непровокираната и неоправдана агресия на Русия срещу суверенна и независима Украйна, отбеляза Росен Желязков. Той подчерта, че войната на Русия срещу Украйна значително подкопава архитектурата на сигурността на Европа като цяло и сигурността на Черноморските страни в частност.

Председателят на Народното събрание посочи, че отговорът на ЕС на агресията на Русия досега е бил твърд и единен, въпреки че е изисквал много жертви, а бремето е поето от европейските граждани. И все пак ние сме изправени пред по-голямата отговорност да запазим международния ред, основан на правила, които гарантират нашата сигурност и стабилност, добави Росен Желязков.

България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна, заяви Росен Желязков. Споделяме позицията, че агресията и престъпленията на Русия трябва да бъдат осъдени с цялата тежест на международното право и всички военни престъпления трябва да бъдат разследвани, допълни председателят на Народното събрание.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук изрази благодарност за последователната позиция и подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Украйна. Той подчерта, че красноречиво доказателство за това са и приетото от Народното събрание още миналата година решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна и решение на българския парламент, с което се обявява Гладомора за геноцид. Председателят на украинския парламент изрази искрената благодарност на своя народ за помощта, която България му оказва в този труден момент.

Ще продължим да подкрепяме Украйна с всички инструменти, с които разполагаме – икономическа и финансова помощ, политическа подкрепа за международните инициативи на Украйна и ограничителни мерки, но с повишено внимание към неблагоприятните им последици за нашите критични сектори, посочи председателят на Народното събрание. България ще продължи да настоява за постигане на справедлив и траен мир във война, която Украйна не е започнала, и по начин, който ще запази суверенитета и териториалната цялост на страната, заяви Росен Желязков. Заедно с нашата подкрепа за Украйна трябва да засилим усилията за справяне с последиците от войната, особено за най-уязвимите страни и за тези, които са стратегически важни за нас, допълни той.