Свободата на словото в България още се влошава, алармира „Амнести интернешънъл“. Заплахи на Рашков и Тошко Йорданов срещу журналисти в доклада на правозащитниците

0
136
Амнести интернешънъл

Намаляването на бюджетите на СЕМ и БНТ също

Пред 2021 г. властите в България посегнаха на обществените медии. Това констатира правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ в годишния си доклад за състоянието на правата и свободите, съобщава сайтът Offnews.bg.

В него България е спомената и в частта за правата на ЛГБТИ хората. Според доклада през 2021 г. хората с различна сексуална ориентация в целия регион продължават да са жертва на дискриминация и насилие, като в България политици са били в основата на хомофобски деяния и изказвания. Споменат е случаят с Боян Расате, който като кандидат за президент извърши погром в офиса на ЛГБТИ център.

В частта от доклада за България се отбелязва, че редица негативни тенденции продължават да са валидни.

„Свободата на медиите се влоши допълнително, защото журналистите бяха подложени на заплахи и сплашвания. Мигрантите и търсещите убежище се сблъскват с дискриминация. Домашното насилие се увеличи. ЛГБТИ хората бяха мишена от групи, враждебни към правата на малцинствата. Ромите са изправени пред широко разпространена дискриминация. Имало е системно малтретиране на настанените в социалните институции“, посочват от „Амнести интернешънъл“.

В частта за медии са споменати смъртните заплахи, които получи Димитър Стоянов от „Биволъ“ и заплахите за отрязване на крайници, които отправи към репортер на Нова настоящият председател на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов. Споменат е и вътрешният министър Бойко Рашков, който през май постави под съмнение журналистическата почтеност на двамата телевизионни водещи на бТВ и предложи те да бъдат уволнени.

Като критика е посочено и намаляването на финансирането на БНТ и СЕМ.