Проф. Ангелов опроверга здравния министър: 50% от ваксинираните са възрастни хора

0
86
Костадин Ангелов Снимка: Нова

Никога не съм се крил зад Националния оперативен щаб, обяви той

Според Националния статистически институт, най-много хора са имунизирани във възрастовата група 70-79 г. – 19,97% с първа игла, 12,68% с втора игла.

Ако се съберат числата на групите 60-69, 70-79 и над 80 г., ще се види, че у нас най-много са ваксинираните възрастни хора, посочи в ефира на bTV проф. Костадин Ангелов.

Те са над 50%, половината ваксинирани за възрастни хора. Нашият фокус до момента е бил именно в тази възрастова група. Структурата на възрастните хора в нашата държава, сравнена с възрастните хора в други държави, е съвсем различна, а именно – нашите възрастни хора са активни, голяма част от тях са на работа, те са лекари, учители, мед. сестри. Така че, ние тези хора сме ги обхванали“, посочи проф. Ангелов. Стойчо Кацаров казва, че 20% от поставените ваксини са на хора над 60-годишна възраст. Това не е вярно, посочи той.

Бившият здравен министър заяви, че от момента, в който личните лекари са имали готовност, са започнали да ваксинират. „Личните лекари получават изключително голямо количество ваксини. Започнахме да ги делим по равно, паралелно с една добра комуникация с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари“, посочи проф. Ангелов.

Относно работата на Националния оперативен щаб, той посочи, че е бил съставен от изключителни професионалисти. Оспори твърдението на настоящия служебен здравен министър, че е бил орган, който е бил създаден да съобщава лошите новини.

Дайте ми един пример, в който аз съм бил министър и не съм съобщавал аз новините – добри или лоши. Имало ли е момент, в който съм се крил зад НОЩ? Това не е така“, каза той.

Според него развитието на пандемията у нас зависи от начина на управление на здравното министерство.