Огнище на китайския вирус в плевенска фабрика с близо 1000 служители

0
144
Завод "Мизия" в Плевен

19 заразени досега в „Мизия 96“. Според доц. Ангел Кунчев към момента не се налага вземане на някакви специални мерки в Плевен

19 нови случая на заразени с коронавирус са констатирани в Плевен за изминалото денонощие, стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб.

Гланият държавен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че всичките са от шивашкото предприятие „Мизия 96“, където вече бяха установени 5 случая.

Доц. Кунчев обясни още, че на 19 април е хоспитализирана една от жените, работещи там. В следващите изследвания се установяват двама от семейството, които са положителни.

„На 19 април в предприятието открихме 4 положителни случая, което даде повод да се разшири значително изследването. Заедно с изследваните контактни лица са взети 33 проби, 19 от тях бяха положителни. Всички са без симптоми, с изключение на един техник, но са положителни за коронавирус. Заводът минава под 14-дневна карантина“, уточни още Кунчев. Над 900 човека работят във фабриката.

Днес предстои изследването на всичките 100 жени от цеха, в който беше открита първата заразена с коронавирус. До края на седмицата подборно ще се извършат изследвания и на около 15 % от останалите работещи в „Мизия 96“.

Според доц. Ангел Кунчев, към момента не се налага вземане на някакви специални мерки в град Плевен.