Проф. Герджиков: Политиката на България към Северна Македония не бива да се променя

0
137
Анастас Герджиков и Невяна Митева

Димитър Танев ще бъде шеф на щаба му

Политиката на България към Северна Македония не бива да се променя. Това заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, цитиран от БНР.

„Външната политика на една държава трябва да е постоянна, както когато се сменя правителството, така и ако се смени президентът. Според мен в случая с Република Северна Македония се изисква още по-постоянна политика, за да покажем на нашите западни съседи, че не става дума за някаква конюнктурна идея, а става дума за нещо просто: Ние ги подкрепяме, както и останалите 5 държави от Западните Балкани, но очакваме те да изпълнят това, което винаги сме искали, а именно да изпълняват Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество“, обяви кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС след среща с ръководството на СДС. На нея лидерът на партията Румен Христов увери, че подкрепата, която той и Невяна Митева получават, е абсолютна и безусловна.

Анастас Герджиков коментира и казусът „Кирил Петков“:

„Аз няма да коментирам злободневната страна, нито ще си служа с имена. Ще го кажа обаче така: „Няма по-важно, няма по-голяма абсолютна ценност от върховенството на закона. Трябва да има правила и те да се спазват“.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков представи председателя на предизборния си щаб. Това е Димитър Танев, който е бил депутат от Реформаторския блок и главен секретар на Министерството на образованието по времето на Даниел Вълчев.