Радев нахока ПП-ДБ: Не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи

0
143
Радев се накара на Атанасов и сие

Призова Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По конституция той отива при втората по големина парламентарна група – „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Мандатът трябва да бъде получен от кандидата за министър-председател. Първоначално постигнатото съгласие за ротационен премиер предвиждаше през първите девет месеца премиер да бъде акад. Николай Денков, а в следващите девет – Мария Габриел.

В началото Радев изрази личното си уважение към акад. Денков и пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която е момента.

Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с българската сигурност и призван да браня българската държава. Точно затова не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в администрацията, заяви Радев на акад. Денков, напомняйки за изтеклите записи.

Но аз съм призван да браня конституцията и по силата й съм длъжен да връча мандата. Неговото оползотворяване е ваше право, но в името на запазването на остатъците от политическата система и на съхраняване на България пред имиджа на партньорите, обърна се Радев към Денков. Но го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му.