Радев: Няма да даваме изтребители и танкове на Украйна, докато управлява служебният кабинет

0
71
Румен Радев КАДЪР: БНТ

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. България ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на Украйна. Докато управлява служебното правителство България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“.

Президентът подчерта, че е редно отсега българските граждани да знаят каква е позицията на партиите, който след изборите ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната в Украйна.

В изказването си Радев се върна към гражданските протести срещу корупцията от 2020 г. и обяви, че политиците остават длъжници към исканията на българските граждани. Той коментира и пресконференцията от миналата седмица на главния прокурор Иван Гешев, на която той говори за заговор за отстраняването му, както и за завладяна държава.

„Ние имаме от една пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие, така и бягството от липсата на наказание.

В българското общество остава дълбокото съмнение все още за работа по принципа на избирателното правосъдие. Ето това наистина трябва да бъде целенасочена политика“.

Държавният глава коментира и състоянието на финансите в страната, като увери, че основания за притеснение няма, няма и заплаха за валутния борд, нито за заплатите и пенсиите на българските граждани, а това било заслуга на служебното правителство.