Радев започва да разчиства президентството – Узунов и Копринков си отиват?

0
880
Радев и Узунов.

Президентът сега разбрал какви са ги вършили двамата му подчинени. Демерджиев е фаворит за нов служебен премиер

Стефан Ташев

Новината, че един от най-доверените хора на Румен Радев-Пламен Узунов, известен още като получател на подаръчни комплекти в ресторанти, е понижен обиколи медиите миналата седмица. Оказа се, че от 3 юли Узунов вече не е секретар на Радев, а само съветник по правни въпроси. Тогава президента направи доста рокади в и без това раздутата си администрация. На ключови постове бяха назначени бивши министри от служебния кабинет, а експремиерът Гълъб Донев стана началник на кабинета на президента.

Президентският съветник Пламен Узунов получава плик с нещо от бившия митнически шеф Петко Петков. Днес след това племенницата на Петков става шеф на митницата в Пловдив. Снимка: фейсбук

Според запознати свалянето на Пламен Узунов, главен кадровик на МВР и службите през последните три години, от секретар в съветник е само увертюра, преди бившият полицай окончателно да бъде изхвърлен от „Дондуков“№2. След толкова време Радев най-сетне разбрал какви ги е вършил Узунов от негово име в чистките в МВР и неудачните кадрови назначения на некадърни, но предани на бившия служебен министър хора. Узунов обаче не беше сам.

Той работеше в дует с друг секретар, по вътрешната политика, Николай Копринков. В държавата от доста време циркулират информации за далаверите на този дует, който се занимаваше с партийно строителство, лобизъм, назначения на свои хора и прибиране на комисионни от сделки, според публикации в медиите.

Появи се нов термин “Пътят на копринката“. Узунов и Копринков се знаят от времето когато първият бе началник на ОДМВР-Пловдив, а вторият кмет на село Труд, пловдивско. По същото време в авиобазата „Граф Игнатиево“ се подвизаваше като командир и Румен Радев.

Твърди се, че президентът е снел доверието и от двамата и скоро ще им бъде посочена вратата на президентството.

Узунов става четвърти съветник по правни въпроси на „Дондуков“№2. Досега бяха три дами, които съветват Радев още от първия му мандат-Емилия Друмева, Иванка Иванова и Невин Фети. А Крум Зарков бе назначен за секретар по правни въпроси. Отделно президентството разполага и с цяла Дирекция „Правна“. Много правна мощ, много нещо, коментират запознати.

Според приближени на Радев хора той е вдигнал мерника и на Копринков, заради опити за намеса в работата на ВМЗ „Сопот“ и натиск негова фирма да внедри производството на боеприпаси по натовски стандарт. Опитът се оказал неуспешен, което силно афектирало президента.

Както Breaking.bg писа наскоро в немилост изпадна и друго доверено лице на Радев, ексвоенният министър Димитър Стоянов. Той падна от главен секретар на президента до секретар по отбрана и сигурност. Зли езици твърдят, че Стоянов е наказан заради покупката на апартамент на ниски цени от фонда на ръководеното от него Министерство на отбраната.

След като оглави два служебни кабинета Гълъб Донев също не е получил бляскава оценка за работата си и повече няма да бъде назначаван за такъв, твърдят от „Дондуков“№2. Фаворит за следващ служебен премиер е бившият министър на правосъдието и на вътрешните работи Иван Демерджиев, спряган също и за кандидат-кмет на Пловдив от пропрезидентски сили.

Но Демерджиев едва ли ще успее да стане кмет, затова се спряга за бъдещ премиер на служебно правителство.